Masurile au fost stabilite, nu si aplicate
S-au inregistrat blocaje pe 6 drumuri nationale si 31 drumuri judeteneComitetul National pentru Situatii de Urgenta s-a intrunit acum doua zile la sediul Ministerului Internelor si Reformei Administrati
Masurile au fost stabilite, nu si aplicate
S-au inregistrat blocaje pe 6 drumuri nationale si 31 drumuri judeteneComitetul National pentru Situatii de Urgenta s-a intrunit acum doua zile la sediul Ministerului Internelor si Reformei Administrative pentru stabilirea masurilor necesare combaterii si inlaturarii efectelor produse de vremea nefavorabila.
Printre masurile adoptate se numara si alimentarea cu energie electrica a zonelor afectate de ninsori, asigurarea interventiei serviciilor medicale in localitatile inzapezite sau intensificarea activitatilor de deszapezire.
Cu toate acestea, zapada si viscolul au afectat mai multe judete, printre care si Teleorman, Olt, Mehedinti sau Constanta. Astfel, in ultimele doua zile au fost inregistrate blocaje pe 6 drumuri nationale si 31 drumuri judetene.
Probleme au fost si in Capitala, unde au avut loc mai multe intreruperi ale alimentarii cu energie si au fost inregistrate blocaje pe unele artere principale ale orasului.
Ministerul Administratiei si Reformei Administrative a remis un comunicat prin care anunta ca peste 850 de politisti, 130 de jandarmi si 30 de echipaje ale inspectoratelor pentru situatii de urgenta au actionat pentru ameliorarea efectelor meteorologice din ultimele zile. Cu toate acestea, atat Bucurestiul, cat si judetele din tara erau ieri acoperite de zapada.Alternativa, mijloacele de transport in comunCu toate ca reprezentanti din cadrul Politiei Rutiere au anuntat ca in aceasta perioada se vor lua masuri pentru evitarea blocajelor, dar mai ales pentru facilitarea patrunderii in intersectii a utilajelor pentru deszapezire, ieri dimineata, pe drumuri principale cum ar fi Drumul Taberei, Bulevardul Magheru, Calea Calarasilor, dar si altele, era imposibil de circulat.
Acestia au anuntat, de asemenea, ca vor continua aplicarea de amenzi contraventionale societatilor specializate care nu au luat inca masuri de asigurare a deszapezirii.
Functionarii institutiilor publice, dar si anumite obiective sociale pot beneficia de ajutorul subunitatilor de jandarmerie care, atunci cand este nevoie, pot interveni pentru deszapezire.
Primaria Municipiului Bucuresti a emis un comunicat prin care face apel la cetatenii Capitalei ca in aceasta perioada sa nu foloseasca autoturismele decat in cazuri de maxima urgenta. Ca alternativa pentru deplasarea in Capitala, reprezentantii din cadrul Primariei recomanda folosirea mijloacelor de transport in comun. Ei sustin ca un numar mare de masini ar ingreuna activitatea utilajelor pentru deszapezire, mai ales pe arterele principale ale orasului. Interventia acestora, spun ei, va avea loc cel tarziu in cursul zilei de azi, datorita temperaturilor scazute prognozate pentru zilele urmatoare.
De asemenea, pentru imbunatatirea traficului pietonal Primaria Municipiului Bucuresti aminteste cetatenilor ca locuitorii imobilelor au obligatia de a curata zapada depusa pe trotuarele din zonele in care locuiesc.Şi RATB e blocataAlternativa oferita de catre Primaria Capitalei pare sa nu fie tocmai potrivita. In prima parte a zilei de ieri s-au inregistrat trei blocaje RATB, pe linia tramvaiului 41 si pe liniile tramvaielor 23 si 5, iar pe linia tramvaiului 21 s-a inregistrat o defectiune. Aceste probleme duc la intarzieri ale mijloacelor de transport in comun, dar - mai mult decat atat - provoaca blocaje in trafic. Compania a intervenit, de cate ori a fost cazul, cu utilaje proprii pentru deszapezirea unor artere principale, astfel incat traficul sa se poata desfasura in conditii acceptabile. Ieri in Bucuresti s-a circulat pe toate traseele RATB, dar in conditii foarte grele, in ciuda faptului ca numarul de tramvaie si masini destinate transportului in comun a fost cel maxim.
Problemele principale au fost lipsa utilajelor pentru deszapezire, dar si defectarea semafoarelor din anumite zone ale Capitalei. Daca majoritatea dintre acestea au fost remediate, pana la ora 13.30 semafoarele din intersectiile Camil Ressu - Ramnicu Sarat si Barbu Vacarescu - Ceaikovski nu functionau. De asemenea, in intersectiile Colentina - Teiul Doamnei, Dna Ghica - Lacul Tei si Piata Rosetti s-au produs caderi de tensiune, acestea neputand fi remediate decat dupa oprirea ninsorii.Intarzieri de pana la 150 de minuteVremea din ultimele zile a afectat si traficul feroviar, astfel ca in ultimele doua zile pentru trenurile care ajungeau sau plecau din Bucuresti Nord, dar nu numai, s-au anuntat intarzieri de pana la 150 de minute.
Potrivit Companiei Nationale de Cai Ferate "CFR" SA, principala cauza a perturbarii traficului feroviar este manevrarea cu greutate a macazelor inzapezite din Complexul Bucuresti-Nord. In aceasta situatie, intrarea sau iesirea unei garnituri in/din Bucuresti Nord se face in aproximativ 20 de minute (pe vreme normala aceasta durata fiind de doar 5-6 minute).
Pana ieri la ora 12, aproximativ 10 garnituri care veneau sau plecau din tara prin Chitila, Bucurestii-Noi si Mogosoaia erau in asteptare pentru a intra in Gara de Nord.
De asemenea, CFR a anulat doua trenuri rapide Bucuresti - Brasov si unul Bucuresti - Timisoara. In aceasta perioada, compania recomanda calatorilor ca inainte de efectuarea calatoriei sa solicite informatii despre circulatia trenurilor la statiile si agentiile CFR din Bucuresti si din tara sau la numarul de telefon 9521.Restrictii si in afara BucurestiuluiCompania Nationala de Auto+strazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) a anuntat la inceputul acestei saptamani ca in urma ninsorii abundente ce a avut loc in ultimele zile, in zona Muntenia, Dobrogea si in sudul Moldovei se circula doar in conditii de stricta necesitate. De asemenea, conducatorii auto trebuie sa aiba echipamentul corespunzator, si anume lanturi antiderapante, nisip, lopata si pneuri pentru sezonul rece.
"CNADNR vine in ajutorul acestora si pune la dispozitie patru numere de telefon, 318.66.09, 318.66.31, 9360 si 0724.294.562 pentru semnalarea oricarei probleme", au anuntat reprezentanti din cadrul companiei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.