Anul 2007 va intra in anale drept cel mai prosper pentru Europa Centrala si de Est, de la caderea zidului Berlinului, apreciaza Centrul de prognoze al reputatei reviste economice franceze "L'Expansion". In Rusia, aceasta evolutie a depasit toate aste
Anul 2007 va intra in anale drept cel mai prosper pentru Europa Centrala si de Est, de la caderea zidului Berlinului, apreciaza Centrul de prognoze al reputatei reviste economice franceze "L'Expansion". In Rusia, aceasta evolutie a depasit toate asteptarile. "The success story", ce dureaza de la instalarea la putere a lui Vladimir Putin, in urma cu opt ani, s-a datorat in principal cresterii spectaculoase a pretului la materiile prime. Din 2000 pana in prezent, pretul barilului de petrol Ural, categoria de brut exportata de Rusia, a crescut de aproape patru ori, de la 23 dolari la peste 90 dolari. In aceste conditii, am asistat la un aflux impresionant de lichiditati, rezervele in devize ale Rusiei ajungand, la ora actuala, la peste 400 miliarde de dolari. Dar acest excedent de devize, sustin expertii francezi, constituie nu numai o solida pavaza impotriva crizelor externe, ci si un pericol serios de crestere a inflatiei si de intarire a rublei in raport cu alte devize. Din 2004 pana acum, rubla s-a apreciat cu 25 la suta in termeni reali, in ciuda interventiilor bancii centrale rusesti. Aceasta ascensiune diminueaza gradul de competititvitate al sectoarelor economice nelegate de energie, si asa afectate de echipamentele lor de mult depasite. Economia Rusiei este in continuare amenintata de o penurie generalizata de investitii. Insuficienta investitiilor se datoreaza atat "fugii" profiturilor in afara tarii, dar si lipsei investitiilor internationale, din cauza contextului juridic si politic dificil pentru afaceri in Rusia. Desi nu exporta prea multe marfuri in afara materiilor prime, Rusia importa cu frenezie produsele mult solicitate de o clasa de mijloc in crestere: obiecte de inalta tehnicitate, electrocasnice, mobila, automobile s.a. Expertii francezi au intrat in posesia unor cifre potrivit carora in 2007, la Moscova, s-au vandut mai multe automobile BMW decat in toata Germania. Nicio alta tara din zona est-europeana nu a cunoscut o crestere a ratei de consum de doua cifre cum a cunoscut, incepand din 2004, Rusia sub Putin.Ungaria, veriga slaba a cresterii economice in centrul si estul EuropeiAchizitiile Ungariei sunt in cea mai mare parte finantate prin credite, ca de altfel peste tot in Europa de Est. In Romania, Serbia, Polonia, in Comunitatea Statelor Independente, constata expertii de la "L'Expansion", imprumuturile progreseaza intr-un ritm vertiginos (pana la 130 la suta, in 2006, in tari precum Ucraina sau Kazahstanul). Doar Ungaria ramane in coada listei, franata de o politica bugetara ultrariguroasa ce vizeaza diminuarea unui imens deficit public. Ungaria, considera "L'Expansion", "a devenit veriga slaba a cresterii in Europa Centrala". Nu este insa unica tara fragila din zona, intrucat, adauga publicatia citata, "satisfac in unele cazuri pana la 10 la suta din PIB". Iar aceste tari sunt practic primele tinte in cazul unei crize de incredere fata de tarile emergente.
Un alt "punct negru" in aceasta zona europeana: inegalitatile tot mai accentuate, sursa unor grave tensiuni sociale. Studii ale expertilor de la "L'Expansion" arata ca, in Europa Centrala, patru familii din zece considera ca situatia lor economica actuala este mai rea decat in 1989. Rezultatul: o emigratie masiva ce a lasat un vid ce va trebui acoperit. Numai in Polonia, doar 54,5 la suta din populatia intre 15 si 64 de ani mai desfasura, in 2006, o activitate, fata de 66 la suta in Europa "celor 15". Iar fenomenul este amplificat de plecarile la pensie anticipata, de un sistem de reconversie profesionala neadaptat la noile conditii.
In intreprinderile est-europene se va resimti in continuare lipsa acuta a fortei de munca, cu efecte deosebit de grave asupra cresterii economice: in Polonia, oferta de locuri de munca s-a dublat, iar in Lituania s-a triplat. Brusc, multinationalele au inceput sa ezite a se mai implanta in regiune, iar investitiile straine directe sunt tot mai limitate, indeosebi in Ungaria si Cehia, ceea ce constituie o serioasa amenintare pentru 2008.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.