Furtul de identitate, botnetii si phishing-ul vor fi cele mai importante probleme de securitate in 2008.

Pentru 2007, piata romaneasca a solutiilor de securitate a fost estimata undeva la 8,5 milioane de euro. De la an la an, amenintarile
Furtul de identitate, botnetii si phishing-ul vor fi cele mai importante probleme de securitate in 2008.

Pentru 2007, piata romaneasca a solutiilor de securitate a fost estimata undeva la 8,5 milioane de euro. De la an la an, amenintarile informatice devin mai sofisticate, iar un anti-virus actualizat zilnic nu reprezinta o securizare suficienta. Tehnicile de "inginerie sociala" fac in continuare numeroase victime.

"Comportamentul utilizatorilor s-a schimbat mult in ultimii doi ani", considera Bogdan Dumitru, BitDefender CTO. "O data cu dezvoltarea puternica a stilului de navigare online, ne asteptam la aparitia unor noi amenintari ca urmare a efectuarii platilor pe internet, a tranzactiilor la bursa, a cumparaturilor, jocurilor si retelelor sociale online".

Specialistii BitDefender prognozeaza o crestere a numarului actiunilor "criminale" intreprinse in scopuri financiare, precum si a incercarilor de colectare a bazelor de date private, a informatiilor financiare si a detaliilor bancare. Atacurile vor fi mai sofisticate decat anul trecut, tehnicile de "social engineering" (manipulare a utilizatorilor pentru a furniza diferite informatii) bazandu-se foarte mult pe evenimentele zilnice.


SPAM SI PHISHING. Mesajele nesolicitate si phishing-ul nu mai reprezinta o amenintare doar pentru calculatoare. Volumul spam-ului prin intermediul dispozitivelor mobile, mai ales cel prin SMS va creste mult in 2008. Deoarece dispozitivele mobile sunt echipate cu motoare de cautare puternice, tehnicile obisnuite de spam vizeaza acum si aplicatiile acestora. Tehnologia "WAP-PUSH" permite "fortarea" descarcarii arbitrare a continutului nesolicitat pe dispozitivele mobile, prin intermediul WAP. Tehnicile utilizate pentru a trece de filtrele de securitate vor deveni din ce in ce mai sofisticate, iar folosirea identificarii SSL de catre site-urile de phising (utilizarea SSL face sa apara  icon-ul "lacat" in fereastra de browser a victimei, oferind un fals sentiment de siguranta), va fi mult mai frecventa. De asemenea, va creste numarul mesajelor nesolicitate legate de actiuni la bursa, precum si cel al email-urilor care vor directiona utilizatorii catre site-uri capcana. Volumul de spam cu fisiere atasate, care a avut o curba descendenta in ultimele luni ale anului 2007, va creste ingrijorator in 2008.


BOTNET. Botnetii sunt amenintari informatice care, o data ce infecteaza un calculator, vor permite unui hacker controlarea lui de la distanta (asa-numitele calculatoare "zombie"). Numarul acestor amenintari va continua sa creasca in 2008. Diferite variante ale troianului Peed au reprezentat cea mai mare amenintare a anului 2007. Acest bot, impreuna cu miile sale de variante, a creat un precedent edificator pentru previzionarea dezvoltarii botnetilor in 2008 sunt de parere expertii BitDefender. Se crede ca noul troian backdoor Zlob, mult mai puternic, va fi unul dintre cele mai mari pericole ale acestui an.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.