Noaptea, la cumpana dintre ani... Bogata in traditii si datini. Batranii afla in aceasta noapte cum va fi anul care vine: bun sau rau, ploios sau secetos... cu ajutorul cepelor! Iau 12 cepe, cate una pentru fiecare luna, le cresteaza in patru si le p

Noaptea, la cumpana dintre ani... Bogata in traditii si datini. Batranii afla in aceasta noapte cum va fi anul care vine: bun sau rau, ploios sau secetos... cu ajutorul cepelor! Iau 12 cepe, cate una pentru fiecare luna, le cresteaza in patru si le presara pe fiecare cu sare. Cepele care vor lasa multa apa indica lunile ploioase ale anului.

Dar ce bucate punem pe masa de Revelion? Cum ar trebui sa fie masa care se serveste in noptea dintre ani? Cu siguranta, un meniu rafinat si usor, dupa ce de Craciun ne infruptam, din plin, din meniul traditional cu caltabos, racituri, toba, lebar, piftie, sunculita, fripturi, sarmale, cozonaci. Sa lasam asa-zisele „porcarii" si, la cumpana dintre ani, sa ne bucuram de cateva preparate fine si delicate.

Pentru inceput, am putea face un platou rece cu fois gras, icre negre si sampanie. Apoi un consome de fazan, o felie de morun, pastrav sau sol cu un sos olandez cu capere si legume mediteraneene. Pentru felul principal am putea alege un muschi de vita Chateaubriand, Welington sau curcan. Si incheiem cu branzeturi fine, fructe si un desert lejer, spre exemplu o bavareza sau o varietate de inghetata.

La felul de baza, noi va propunem o specialitate din vitel: filet Mignon cu buchetele de sparanghel. Despre vitel, ilustrul gastronom francez Grimod de la Reyniere spunea ca este „cameleonul bucatariei", deoarece este printre putinele animale din care se prepara o varietate imensa de mancaruri. Incepand de la capul de vitel umplut, picioarele gratinate, creierul, ghindurile de la gat, rasolul, antricotul, muschiul... Sa nu mai vorbim de ficat, prapure, urechi sau limba... Depinde doar de maiestria si inventivitatea fiecarui bucatar!

Filet Mignon ne recomanda Gabriel Nastase, de la restaurantul Rodon. Acesta se prepara din muschiul din partea de sus a pieptului, deoarece este foarte moale. Transam muchiul felii, il asezonam cu mirodenii (rozmarin sau cimbru), il condimentam cu sare si piper si il tragem in unt.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.