Demolarea Stadionului National din Complexul „Lia Manoliu” ridica o problema pentru autoritatile fotbalistice si nu numai. O chestiune mai mult soptita pe la colturi a iesit acum la iveala odata cu decopertarea tribunelor  celui mai
Demolarea Stadionului National din Complexul „Lia Manoliu” ridica o problema pentru autoritatile fotbalistice si nu numai. O chestiune mai mult soptita pe la colturi a iesit acum la iveala odata cu decopertarea tribunelor celui mai mare stadion din Romania. Acesta, ca multe alte arene construite in anii '50, nu are fundatie, tribunele fiind ridicate pe umplutura de pamant tasat. Specialistii considera ca astfel de constructii nu sunt foarte sigure, deoarece infiltratiile ar putea produce surpari ale pamantului care ar atrage dupa ele prabusirea tribunelor. Un astfel de scenariu de cosmar nu s-a produs, din fericire. Totusi, pericolul exista in continuare, chiar daca fostul “23 August” va fi inlocuit cu o constructie moderna. O peluza a stadionului Dinamo si o parte a tribunelor din Ghencea, Craiova si Timisoara sunt construite dupa aceeasi metoda arhaica. Din dorinta de a depasi planul si a ridica in timp-record arene sportive, autoritatile comuniste au renuntat sa mai foloseasca fundatii, chiar daca acest lucru punea in pericol siguranta spectatorilor. Secretul a fost destul de bine pastrat, existand dispozitia ca trib unele sa nu fie spalate niciodata cu furtunul pentru a nu exista infiltratii suplimentare pe langa cele provocate de ploi si ninsori.

Unul dintre oficialii Federatiei Romane de Fotbal, Viorel Duru, ne-a declarat ca arena din Complexul „Lia Manoliu” obtinea din doi in doi ani cate un certificat de securitate. „Bine ca nu s-a intamplat ceva. Daca s-ar fi intamplat, atunci am fi vazut cine este de vina. Din pacate, la noi in tara totul se face formal si nimeni nu-si asuma responsabilitatea. Se scot hartii pe banda rulanda in loc sa se faca inspectii asa cum trebuie. Din ce stiu eu, raspunderea in acest caz apartine celui care a eliberat aceste certificare, in speta Primariei Capitalei”, ne-a declarat Duru.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.