IASI. Peste 3.000 de credinciosi au participat ieri dimineata la procesiunea de scoatere a raclei cu moastele Sfintei Parascheva din Catedrala Mitropolitana. In timpul pelerinajului, denumit "Calea Sfintilor", oamenii au aruncat cu flori pe racla ce
IASI. Peste 3.000 de credinciosi au participat ieri dimineata la procesiunea de scoatere a raclei cu moastele Sfintei Parascheva din Catedrala Mitropolitana. In timpul pelerinajului, denumit "Calea Sfintilor", oamenii au aruncat cu flori pe racla ce a fost depusa apoi sub un baldachin, in curtea Mitropoliei. Alaturi a fost asezat si sipetul cu moastele Sfantului Ioan Gura de Aur, adus special pentru hramul de maine al orasului.


12:56 - POEZIE
VIZITÃ…. Marele Duce Henri de Luxemburg efectueaza o vizita in Romania, la invitatia presedintelui Traian Basescu.
BISTRITA-NÃ…SÃ…UD. Un numar de 65 de poeti din tara si strainatate concureaza la editia din acest an a Colocviilor "George Cosbuc".


13:01 - URMÃ…RIT GENERAL
TIMIS. Politistii au dat in urmarire generala un agent de paza suspectat ca l-ar fi omorat, la sfarsitul lunii august, pe un gardian de la Penitenciarul Timisoara. Pe numele agentului a fost emisa o ordonanta de retinere pentru 24 de ore pentru omor, insa acesta se sustrage urmaririi penale.
JUSTITIE. Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti a amanat procesul in care presedintele Traian Basescu a cerut daune morale de 50.000 de lei ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu, invocand "vatamarea dreptului la onoare si reputatie", urmatorul termen fiind stabilit pentru 9 noiembrie.


CASTING - Sansa pentru tinerii talentati
Teatrul Masca anunta casting pentru tinerii cu aptitudini muzicale. Selectia va avea loc sub conducerea doamnei Margareta Paslaru, la sediul Teatrului Masca din Bdul Uverturii 70-72, la data de 25 octombrie. Inscrierile se fac la numarul de telefon 430.50.69 (interior 25) sau la numarul de telefon 0722-26.36.50. Pentru date suplimentare puteti accesa si www.masca.ro. (R.R.)


SIBIU - Mitropolitul Streza, la aniversare
Sute de persoane au participat ieri la o slujba speciala oficiata la Catedrala Mitropolitana din Sibiu, in cinstea mitropolitului Ardealului, IPS Laurentiu Streza (foto), care a implinit 60 de ani. "Cel mai mare dar pe care l-am primit este bucuria pe care am putut sa o provoc celor care au venit in intampinare si mai ales bucuria pe care o simtim noi toti acum impreuna. Este o mare bucurie, este bucuria Bisericii pentru ca nu mai apartinem noua insine, apartinem comunitatii din care facem parte", a declarat IPS Laurentiu Streza. (Dan Tomozei)


DÃ…MBOVITA - Protest la inaltime impotriva soacrei
Nemultumit de soacra sa, un barbat de 35 de ani din localitatea damboviteana Aninoasa s-a urcat pe un stalp inalt de 50 de metri unde a protestat, joi seara, timp de doua ore. Potrivit Mediafax, omul isi facuse "curaj" in prealabil cu cateva pahare de alcool. Desi protestatarul a chemat politistii ca sa vorbeasca cu soacra sa, acestia l-au amendat cu 500 de lei. Oamenii legii spun ca damboviteanul a mai protestat o data impotriva soacrei sale in aceeasi maniera.


ANCHETÃ… - Decesul lui Teoctist, la expertiza
Specialistii de la Institutul National de Medicina Legala "Mina Minovici" vor face o expertiza in dosarul privind moartea Patriarhului Teoctist. Raportul a fost cerut de procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 2, care investigheaza cazul, si are termen de finalizare o luna. Expertii vor analiza actele medicale intocmite cu prilejul operatiei de prostata la care a fost supus Teoctist la 30 iulie, interventie in urma careia Patriarhul si-a pierdut viata. Medicii Ionel Sinescu si Dan Tulbure, de la Spitalul Fundeni, au fost deja audiati de procurori in acest dosar. Desi, in mod normal, suspiciunile de culpa medicala sunt analizate de Colegiul Medicilor, acest for nu a prezentat pana in prezent nici o concluzie anchetatorilor.


CFR CÃ…LÃ…TORI - Despagubiri in cazuri de intarzieri
Pasagerii curselor internationale ale CFR Calatori care vor avea intarzieri mai mari de o ora pot primi despagubiri in valoare de 20% din valoarea biletului pe ruta respectiva. Masura se aplica de la 1 octombrie, iar compensatia se acorda sub forma unor bonuri de calatorie, potrivit directorului de relatii externe al companiei, Carmen Filipescu. In cazul trenurilor internationale de noapte, marja intarzierii peste care sunt despagubiti calatorii este de doua ore.  INVESTITIE  - Metrou pana  la Otopeni Consilierii au aprobat ieri  construirea unui nou tronson de metrou intre Piata Victoriei si Otopeni. Investitia se va derula pe sapte ani si va avea o valoare totala de peste un miliard de euro, asigurata de la bugetul Capitalei. Traseul va porni  de la statia Piata Victoriei 3, de unde va urma Bulevardul Ion Mihalache, pana la Parcul Copilului, dupa care traseul continua prin cartierul Domenii, Bulevardul Expozitiei, Piata  Presei Libere - Soseaua Bucuresti-Ploiesti. Lucrarile vor incepe la jumatatea anului viitor si vor dura sapte-opt ani.


ACCIDENT MOTOROCK - Primarul Galatiului, scos de sub urmarire
Procurorii Instantei Supreme, analizand tragicul accident care a avut loc la Festivalul MotoRock din 9 septembrie 2006 din Galati, au decis, surprinzator, scoaterea de sub urmarire penala a primarului municipiului Galati, care prin semnatura sa a aprobat o competitie ilegala ce a condus la decesul unei spectatoare in varsta de 13 ani. Procurorii il incrimineaza pe Paul Bulai pe motiv ca "nu a avut experienta necesara participarii la respectiva competitie", experienta nesolicitata de nici un regulament in vigoare, precum nici de regulamentul pseudoorganizatorului.


BUCURESTI - Accident mortal pe Mircea Voda
Un barbat de 65 de ani, din Bucuresti, si-a pierdut viata, ieri, in jurul orei 14:00, dupa ce a fost surprins de o masina si accidentat mortal, in timp ce traversa strada prin loc nepermis, pe Bdul Mircea Voda din Bucuresti. Potrivit purtatorului de cuvant al Politiei Capitalei, Christian Ciocan, soferul autoturismului marca BMW, cu numar de Constanta, care a comis accidentul, urmeaza sa fie cercetat pentru ucidere din culpa.


POSTLICEALÃ… - Sesiune speciala de admitere
Ministrul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, Cristian Adomnitei, a aprobat o sesiune speciala de admitere in invatamantul postliceal, care va avea loc in perioada 15-19 octombrie. Sesiunea este destinata ocuparii celor aproximativ 3.500 de locuri finantate prin bugetele locale ale unitatilor administrativ-teritoriale, din sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat si din alte venituri ale bugetelor locale, locuri neocupate in sesiunea 10-14 septembrie. "Inspectoratele scolare si unitatile de invatamant preuniversitar desemnate vor afisa lista locurilor si perioada sesiunii speciale de admitere", precizeaza ordinul. (Alina Gavrila)


BRASOV - Programul "Vacanta la tara" s-a prelungit
Programul special "Vacanta la tara", lansat la 1 septembrie, a fost prelungit pana la 1 noiembrie datorita numeroaselor solicitari venite din partea turistilor. Contravaloarea pachetului de ser-vicii - cazarea pentru cinci nopti - la o pensiune de doua margarete este de 135 de lei de persoana si 170 de lei de persoana pentru o pensiune de trei margarete. Cei care doresc sa manance la pensiuni o pot face la cerere, contra sumei de 45 sau 50 de lei, in functie de numarul de margarete si meniul servit. (Libiu Mateescu)


DOTÃ…RI - Ambulante noi pentru mureseni
Opt ambulante au fost date ieri in folosinta la Targu-Mures de catre ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu (foto). Masinile sunt dotate cu aparate de ultima generatie, inclusiv defibrilatoare si aparate GPS si sunt destinate rezolvarii cazurilor la fata locului, pana la sosirea ambulantelor care sa ii transporte pe bolnavi la spital. (Raluca Cret)


ARGES - Elevi intoxicati cu spray paralizant
Un numar de 18 elevi de la Liceul Agricol Maracineni au fost transportati ieri dupa-amiaza la Spitalul de Pediatrie Pitesti, dupa ce un coleg a pulverizat un spray lacrimogen iritant in autobuzul care ii ducea spre scoala. Lucian Godei, de 15 ani, spune ca a gasit tubul in autobuz si afirma ca a vrut sa faca o gluma, nerealizand pericolul. Elevul a fost deja amendat cu 100 RON si risca sa fie exmatriculat. Doar sapte dintre elevi si-au revenit rapid, restul fiind in stare destul de grava. (Elly Cirstea)


BRÃ…ILA - Primarul Cibu ar putea fi expropriat
Primarul Brailei, Constantin Cibu, detine teren in zona unde se va construi podul peste Dunare, ce va lega Braila de Tulcea, motiv pentru care ar putea fi expropriat, deoarece nu se gandeste deocamdata sa vanda respectiva suprafata. Constantin Cibu a declarat ca detine in zona unde va fi construit podul peste Dunare aproximativ 7.000 de metri patrati, teren pe care se afla o hala de productie si alte constructii. (Nicoleta Butnaru)


ACCIDENT - Strivit de o piesa de doua tone
Un iesean a ajuns in stare grava la spital dupa ce o piesa in greutate de doua tone a cazut peste el. "Pacientul este in soc traumatic, cu leziuni grave la nivelul ambelor gambe. In timpul interventiei chirurgicale se va incerca conservarea picioarelor acestui pacient", a declarat dr Tudor Ciuhodaru, coordonatorul Unitatii de Primire a Urgentelor din cadrul Spitalului Clinic Sf. Ioan din Iasi. (C. Popa)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.