Intr-o lume in care greutatile vietii isi puneau amprenta pe sufletele romanilor, muzica era singura evadare din cotidian. Iar Compact si "Fata din vis" au colorat visurile multora dintre noi...


A venit vremea ca una dintre cele mai
Intr-o lume in care greutatile vietii isi puneau amprenta pe sufletele romanilor, muzica era singura evadare din cotidian. Iar Compact si "Fata din vis" au colorat visurile multora dintre noi...


A venit vremea ca una dintre cele mai indragite formatii rock din Romania, care a luat fiinta in 1977 la clubul Universitatii din Cluj, COMPACT, sa aiba o Editie de Colectie plus un CD de colectie. Veti intreba de ce? Noi vom raspunde simplu: pentru ca MERITa. Va propunem un exercitiu simplu. Ascultati orice melodie vreti din repertoriul formatiei si veti descoperi ca versurile va vor veni in minte instantaneu. Pentru tinerii de astazi, o trupa rock poate parea ceva desuet, dar adolescentii de ieri le pot promite ca nu au ce pierde daca asculta muzica acestui grup numit Compact.


Un grup format din oameni calzi, oameni a caror veselie iti patrunde pana in strafunduri si te copleseste, pentru ca, in ciuda loviturilor pe care le-au primit de la viata, ei continua sa raspandeasca lumina, caldura, muzica si buna dispozitie. La inceput, repertoriul trupei a fost unul international, apoi s-a decis asumarea unei identitati, ceea ce presupunea melodii proprii. Asa s-au nascut "Fata din vis", "Cantec pentru prieteni", "Carare peste timp", "O alta zi", "O noapte si o zi", "Un alt inceput", "Singur in noapte" sau "Esti totul pentru mine".


PRIETENI... Compact, o trupa formata din muzicieni extraordinari, care in anii a€™80 aveau un vis aproape imposibil, iesirea din tara, si-a castigat notorietatea in partea de est a Europei. Fiecare cantec imprimat a avut povestea sa, dar si succesul sau aparte la public. Chiar daca trupa a suferit o scindare la un moment dat, membrii ei au mers mai departe. Destinul a vrut ca doi dintre ei sa cante pe malul celalalt al Styxului, Teo Peter si Emil Laghia, dar Visul lor e dus mai departe de Paul Ciuci, Lelut Vasilescu, Adrian "Coco" Tinca si Dan Stetco. "Compact continua, evident!", spune liderul trupei, Paul Ciuci. "Ramanem deocamdata in formula de patru. Vom continua atat cat ne vor tine puterile." Precum muschetarii lui Dumas, cei patru sunt hotarati ca drumul lor sa nu se opreasca aici, asa ca se gandesc ca in primavara anului viitor sa scoata un disc nou, urmat de un concert la Bucuresti care se va numi "Compact dupa 30 de ani". Iata de ce secretele de culise, amintirile membrilor trupei, povestile unor cantece, parerile colegilor de breasla sunt reunite intr-o Editie de Colectie "Compact", alaturi de un CD de colectie, si vor aparea luni, 17 decembrie.


O MARE PRIETENIE
"Am petrecut sute de zile impreuna in turneele care ne tineau luni intregi pe malul marii, am impartit scena, noptile, glumele, grijile, dar mai mult decat atat, o mare prietenie care rezista pana azi. Soarta nu a fost intotdeauna de partea lor. Un accident stupid l-a luat pe Teo, motorul inepuizabil al mergerii lor inainte, al umorului si al optimismului, si o intamplare abjecta l-a pierdut si pe Emil, prezenta muzicala eficienta si tacuta"
Mugurel Vrabete - Holograf


Mica istorieFormatia Compact a luat fiinta in 1977 in Cluj-Napoca, avandu-i ca membri pe Marius "Bubu" Luca - chitara, voce; Cornel Moldovan - chitara, voce; Ladislau Balasz - tobe; Constantin Camarasan - chitara; Teo Peter - bas. In decembrie 1977 participa la Galele "Saptamana" din Bucuresti. In 1979, Luca, Moldovan si Balasz parasesc trupa, fiind inlocuiti de Radu Marpozan - tobe, Guzu Pap - chitara, Nelu Jecan - voce si Marian Corjan - voce. In 1980 castiga Marele Premiu la Festivalul "Perpetuum Vox Transilvaniae", iar in anul urmator li se alatura Paul Ciuci. Inregistreaza "Formatii rock romanesti 6" in anul 1982 si, tot in acel an, obtin Marele Premiu al Festivalului Rock de la Costinesti. In 1985 apare primul LP semnat Compact, "Fata din vis", iar albumul "Cantec pentru prieteni" a fost lansat la inceputul lui 1988. In 1989 apar in recital la Festivalul Cantecului de la Berlin. 2004 - cel mai greu an Compact, doua pierderi ireparabile, Teo Peter si Emil Laghia.  Â 


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.