De ce romanii s-au retras din Dacia dupa 165 de ani, pe cånd din Britania dupa 450? De ce punem retragerea aureliana pe seama unor anemice navaliri barbare, pe cånd romanii au facut fata atacurilor constante din nord ale salbaticilor cal
De ce romanii s-au retras din Dacia dupa 165 de ani, pe cånd din Britania dupa 450? De ce punem retragerea aureliana pe seama unor anemice navaliri barbare, pe cånd romanii au facut fata atacurilor constante din nord ale salbaticilor caledonieni si picti? De ce ne-am romanizat dar gåndim ca slavii, pe cånd englezii care au ajuns germanici se comporta ca romanii? De ce fantastica mostenire romana a Marii Britanii este prezervata de parca englezii ar fi urmasii romanilor, pe cånd la noi de siturile romane se alege praful si pulberea? De ce nici o autoritate romåneasca n-a reusit sa stopeze jaful si distrugerile din orasul roman Ibida, deasupra caruia se intinde astazi satul Slava Rusa? De ce in orasul Bath din Somerset s-au pastrat cele mai frumoase bai romane din lume?
- - -
De ce totusi englezii nu se considera romani, desi lexicul englezei este latin in proportie de 60 de procente? De ce in Marea Britanie s-au pastrat atåtea orase cu nume romane, pe cånd in Dacia absolut niciunul? De ce englezii au cucerit lumea si continua sa o domine financiar si cultural? De ce engleza este cea mai v orbita limba din lume? De ce sunt atåt de harnici englezii?
- - -


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.