"Cand le-am comunicat hotararea mea de a-l distribui in rolul lui Decebal pe Amza Pela, o serie de sefi s-au strambat. In filmul despre Tudor Vladimirescu, Amza il jucase pe tradator, la fel in Haiducii, Amza interpretase tot rolul tradatorului. N-am
"Cand le-am comunicat hotararea mea de a-l distribui in rolul lui Decebal pe Amza Pela, o serie de sefi s-au strambat. In filmul despre Tudor Vladimirescu, Amza il jucase pe tradator, la fel in Haiducii, Amza interpretase tot rolul tradatorului. N-am facut nici o jumatate de pas inapoi si s-a dovedit ca Amza a creat un extraordinar Decebal. Cei care obiectasera carteau ca Amza jucase pana atunci numai roluri negative. La fel am creat nedumerire cand am anuntat ca Mihai Viteazu va fi Amza Pelea. Existasera prin cercurile de partid peste 120 de variante pentru rolul lui Mihai. Bine am facut ca Mihai a fost jucat de Amza. Am renuntat eu la rolul lui Mihai si bine am facut, desi o serie de scene fusesera filmate cu mine in rolul Voievodului". Tulburatoare este destainuirea regizorului de succes Sergiu Nicolaescu.   Intr-adevar, Amza a fost majestuos in rolul lui Mihai. Voievod pe care Sergiu Nicolaescu il pretuieste cel mai mult din istoria romaneasca. "Sa nu uitam ca la acea vreme Mihai a infaptuit aici o unire care nu se mai intamplase in Europa. M-au ciupit o serie de istorici afirmand veninos ca Mihai nu a vizat Unirea, ca asa s-au petrecut lucrurile. Le-am inchis gura cu urmatorul argument: inainte de a uni cele trei state romanesti, Mihai a chemat un facator de insemne de heraldica si i-a dat comanda sa faca o stema cu cele trei tari romanesti unite intr-o singura emblema. El in felul acesta anticipa lucrarea lui de a uni cele trei tari romanesti. Si apoi, cum poti sa negi fraza ramasa din acele vremuri "Aceasta-i pohta ce-am pohtit!", rostire  tunatoare a voievodului intregirii. In sase ani Mihai a infaptuit ce apoi sute de ani generatii si generatii n-au reusit sa reconstituie. Stau si ma gandesc uneori cu uimire de rapiditatea cu care se misca Mihai, parcurgea mii de kilometri pe cal cu o viteza de parca avea avion personal". Atunci cand s-a retras din rolul lui Mihai Viteazu, lasandu-l pe Amza sa-si puna cusma Viteazului, Sergiu Nicolaescu s-a autodistribuit in rolul lui Selim, conducator de armata otomana. In timpul filmarilor a cazut de pe cal si si-a fracturat bratul. A doua zi a filmat un atac de cavalerie al turcilor si in fruntea cavaleriei otomane Sergiu Nicolaescu comanda atacul cu palosul legat cu sarme de mana infasurata in ghips. Cu ani in urma realizam un interviu cu Sergiu Nicolaescu. Se destainuia ca telul lui este de a face filme din marile pagini ale istoriei romanesti. Si asa s-a faptuit, a realizat "Dacii", "Mircea", "Mihai", "Razboiul de Independenta din a€™77", "Bataliile de la Marasesti", "Noi cei din linia intaI" (al doilea razboi mondial), "Oglinda" etc. Isi descifra inima Sergiu Nicolaescu "Mi-am iubit foarte mult mama si tara. Mama luptase ca cercetas in 1914 pe Jiu. Cand ma adormea leganandu-ma la piept imi canta cantece patriotice". Sa nu se mai mire unii fandosindu-se ca americanii isi invata copiii inca de la doi ani imnul Statelor Unite.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.