Centrul pentru Combaterea si Monitorizarea Antisemitismului a cerut schimbarea numelui Institutului de Diabet, acuzandu-l pe Nicolae Paulescu, cel care a descoperit insulina, ca a desfasurat activitati antisemite. Pentru a elucida aceasta problema a
Centrul pentru Combaterea si Monitorizarea Antisemitismului a cerut schimbarea numelui Institutului de Diabet, acuzandu-l pe Nicolae Paulescu, cel care a descoperit insulina, ca a desfasurat activitati antisemite. Pentru a elucida aceasta problema am stat de vorba cu profesorul Nicolae Marcu, seful catedrei de istorie a medicinei de la Universitatea Carol Davila. Profesorul Paulescu s-a nascut in 1869, a studiat medicina la Paris, iar in 1901, intorcandu-se in tara, a infiintat catedra de fiziologie a Facultatii de Medicina de la Bucuresti. A fost cel mai mare profesor de fiziologie pe care l-a avut tara noastra. Cea mai importanta descoperire a lui Paulescu a fost pancreina, cum a numit-o el, adica insulina pe care o folosesc diabeticii astazi.

- De ce nu i-a fost acordat Premiul Nobel pentru aceasta descoperire?

- Diferenta dintre activitatea lui Paulescu si cea a echipei de la Toronto, care a primit Premiul Nobel pentru descoperirea insulinei, este faptul ca Paulescu nu a aplicat medical substanta obtinuta de el in urma cercetarii. Totusi, se recunoaste ca Paulescu a descoperit substanta, a izolat-o, a descoperit unde actioneaza si cu ce consecinte. Paulescu a publicat aceste rezultate, iar in continuare a dorit sa purifice substanta si s-a gåndit s-o foloseasca pentru bolnavii de diabet, dar tehnologia romaneasca din acea vreme nu i-a permis. A scos un patent pentru aceasta substanta, in tara, apoi i s-a propus sa patenteze si sa purifice substanta in Statele Unite ale Americii si in Marea Britanie, dar a refuzat. Probabil a dorit sa ramana o performanta romaneasca. Aceasta era conceptia lui, nationalista, poate putin sovina... xenofoba...

- A fost recunoscuta contributia lui Paulescu la descoperirea insulinei?

- Cercetatorii canadieni care au primit Premiul Nobel pentru descoperirea insulinei sustin ca au citit lucrarile lui Paulescu abia dupa ce facusera descoperirea si ca...din diverse motive nu au sesizat importanta cercetarii lui Paulescu. Insa cercetarea romanului a fost cea mai completa. Paulescu a fost cel care a avut ideea de a cerceta acest domeniu, ar fi meritat cu siguranta sa primeasca Premiul Nobel, poate alaturi de cercetatorii canadieni.

- A fost Paulescu un xenofob si un antisemit, asa cum se sustine?

- N-as spune antisemit. Nu in mod special, in orice caz.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.