Ungureanu a fost validat de Parlament cu majoritate de voturi
Postul este vacant din luna martie, dupa ce Claudiu Saftoiu a demisionat la cererea presedinteluiCamerele reunite au validat, ieri, numirea lui Mihai Razvan Ungureanu la conducerea Se
Ungureanu a fost validat de Parlament cu majoritate de voturi
Postul este vacant din luna martie, dupa ce Claudiu Saftoiu a demisionat la cererea presedinteluiCamerele reunite au validat, ieri, numirea lui Mihai Razvan Ungureanu la conducerea Serviciului de Informatii Externe, cu 295 de voturi "pentru", din cei 318 parlamentari prezenti.
Anuntul oficial privind votul asupra numirii lui Ungureanu la conducerea SIE a fost facut in plenul Camerelor reunite, de catre secretarul Camerei Deputatilor, Ioan Munteanu.
Conform presedintelui Senatului, Nicolae Vacaroiu, pentru validare erau necesare 225 de voturi favorabile."Romania trebuie sa poata fi activa pe plan extern"Noul director SIE a declarat ieri, dupa ce Parlamentul a validat numirea sa si dupa ce a depus juramantul in fata forului legislativ, ca Romania trebuie sa fie activa pe plan extern, exprimandu-si convingerea ca „destinul nostru” are nevoie de energie.
„Am depus juramantul, urmeaza publicarea in Monitorul Oficial si abia din acel moment pot sa spun ca sunt noul director al SIE”, a declarat Ungureanu, imediat dupa anuntul votului Parlamentului. Intrebat ce isi propune sa faca in noua functie, Ungureanu a cerut timp pentru a sti exact despre ce este vorba.
„Dati-mi intai timp, sa vad exact despre ce este vorba, sa stim care este momentul de la care pornim. In orice caz, important este ca Romania sa poata fi perceputa si, nu in ultimul rand, sa poata fi activa pe plan extern, asa cum o arata exigentele noastre si asa cum o cer asteptarile noastre”, a spus directorul SIE.
Chestionat cu privire la posibilele schimbari de la SIE, Ungureanu a evitat un raspuns.
„N-as putea sa va raspund in acest moment, dar, asa cum Romania merge spre bine, cred ca si institutiile statului tot spre mai bine trebuie sa mearga”, a conchis Razvan Ungureanu.Preda: Ungureanu nu a colaborat cu SecuritateaPresedintele Comisiei SIE, Cezar Preda, a prezentat raportul audierii lui Mihai Razvan Ungureanu, nominalizat pentru functia de director SIE, in care se arata ca acesta nu a facut parte din structurile de informatii romanesti sau straine, nu a colaborat cu Securitatea si are certificat ORNISS.
Membrii Comisiilor de control SIE si de aparare au votat in unanimitate propunerea ca Mihai Razvan Ungureanu sa ocupe functia de director SIE, se arata in raportul audierii, prezentat de Cezar Preda in plenul celor doua Camere ale Parlamentului. Potrivit raportului, in cadrul audierii, Ungureanu a precizat ca nu a facut parte din structurile represive ale statului totalitar si nu a colaborat cu fosta Securitate. Comisia parlamentara privind controlul activitatii SIE a avizat marti, in unanimitate, nominalizarea pentru functia de director al Serviciului de Informatii Externe.
Ungureanu a ocupat pana in prezent postul de reprezentant al Romaniei la SECI, pentru care s-a autosuspendat din PNL, din motive de incompatibilitate. In perioada decembrie 2004 - februarie 2007, el a detinut functia de ministru de Externe. Demisia a survenit la cererea premierului Tariceanu, in urma unui incident in Irak care au fost implicati doi cetateni romani.
Functia de director al SIE a ramas vacanta in urma demisiei lui Claudiu Saftoiu, in martie 2007. Saftoiu a demisionat dupa ce, potrivit Comisiei parlamentare privind suspendarea din functie a sefului statului, ar fi afirmat ca Serviciul pe care il conducea ar fi interceptat convorbiri telefonice cu mandat de la procurorul general. Interimatul la conducerea SIE a fost asigurat de adjunctul Silviu Predoiu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.