Eva Tofalvi reprezinta cel mai mare nume pe care il are Romania in clipa de fata in lumea sporturilor de iarna. Biatlonista, in varsta de 28 de ani, a participat la Jocurile Olimpice de la Nagano (1998),Salt Lake City (2002) si Torino (2006).
<
Eva Tofalvi reprezinta cel mai mare nume pe care il are Romania in clipa de fata in lumea sporturilor de iarna. Biatlonista, in varsta de 28 de ani, a participat la Jocurile Olimpice de la Nagano (1998),Salt Lake City (2002) si Torino (2006).

Cel mai important rezultat l-a obtinut in 2001, atunci cand a terminat pe locul sase la Campionatele Mondiale desfasurate in Slovenia, la Polkjuka.Eva, care este diferenta dintre schi fond si biatlon? La televizor se vede in plus doar pusca.Noi, biatlonistii, mergem doar in pas patinaj, nu mergem pas clasic, ca la schi fond, pentru ca arma pe care o avem in spate ne poate lovi in cap si ar fi si foarte incomod.
Este o arma reala? Da, e o pusca. Daca nu tragi bine, poti sa ranesti pe cineva. Au fost si cazuri, prin anii a€™70, cand cineva a murit la Predeal dupa ce a fost impuscat din greseala.
Cum ai ajuns la biatlon?Prima oara am facut schi fond, de la 11 la 15 ani. Apoi am trecut la biatlon. Eram copil si doream sa invat cum se trage cu pusca. Eram tare curioasa.
Dar schi alpin nu ai facut niciodata?A, ba da. Cel mai mult imi place schiul alpin. Eu m-am nascut si am crescut la Baile Harghita. Tot aici ma pregatesc cand sunt in tara.  Cam cati bani se cheltuiesc pentru pregatirea unui biatlonist?Anul trecut, Federatia a platit 5.000 de euro pentru mine. Este un sport scump. Un cartus costa 1 leu, iar la un antrenament tragi cel putin 50 de bucati. Acum a fost adus la lotul national un neamt, pentru ca vechiul antrenor, Marton Simon, a demisionat. Se saturase sa munceasca singur, fara sa fie platit, sa se zbata sa faca ceva si nimeni sa nu aprecieze.
Ce iti lipseste?Daca nu ai zapada sub picioare e greu sa ajungi printre cei mai buni. Eu nu am o pista de role unde sa ma pregatesc pe timp de vara. Am incercat pe sosea, dar e sinucidere curata. Nu poti sa te joci cu viata.
CantonamentBiatlonista legitimata la CS Miercurea-Ciuc detine la Baile Harghita o pensiune turistica si o pista de schi alpin, ambele purtandu-i numele. Crede in potentialul statiunii si spera in dezvoltarea ei cat mai rapida. "Acum s-au apucat sa mai faca partii noi pentru schi alpin. Se va face o telecabina. Interes exista. Fostul meu antrenor de la lotul national este acum director la clubul din Miercurea-Ciuc si lucreaza la amenajarea unei piste pentru schi fond si biatlon. Aici s-ar putea face foarte bine pregatire atat vara, cat si iarna", spune sportiva.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.