>> Vanzatorii descarca prompt ori de cate ori se afiseaza ordine de cumparare mai consistente in piata.

>> Strategia de focalizare pe retail a dat roade la BRD: profitul net a crescut la 9 luni cu 43%.

>> CNVM a aprobat prospect
>> Vanzatorii descarca prompt ori de cate ori se afiseaza ordine de cumparare mai consistente in piata.

>> Strategia de focalizare pe retail a dat roade la BRD: profitul net a crescut la 9 luni cu 43%.

>> CNVM a aprobat prospectul de emisiune pentru Transgaz iar actiunile vor putea fi subscrise in intervalul 26 noiembrie-7 decembrie.

Au fost momente marti si miercuri cand indicii au dat semne ca vor sa decoleze, dar vanzatorii (bears - ursii) au aparut prompt in peisaj si au temperat optimismul cumparatorilor (bulls - taurii). Cresterile usoare de lichiditate din aceasta luna au venit de mana cu scaderi mai accentuate ale cotatiilor, ceea ce denota ca preturile actuale inca sunt considerate mari de investitori si o revenire in haita a cumparatorilor se va produce pe fondul unor vesti mai bune din sfera macroeconomiei sau unor cotatii semnificativ mai reduse decat cele de acum. BRD si-a publicat luni rezultatele financiare, iar profitul net a urcat la 9 luni la 682 milioane lei, cu 43% peste rezultatul obtinut in perioada similara din 2006. Cum creditul de consum e folosit cu incredere in luna cadourilor, probabil ca ritmul de crestere va fi chiar mai bun in ultimul trimestru al anului.
Broker Cluj a revenit la tranzactionare luni, cu un plus de 60% din actiuni incarcate in conturile investitorilor care au participat in vara la majorarea capitalului. Acestia nu au avut insa cum sa mai vanda pentru a evita o ajustare a cotatiilor, tot pe 12 noiembrie fiind data de inregistrare pentru o operatiune similara cu numerar (aproximativ 10% din capitalul social). Atipic pentru companie, cererea s-a evaporat, iar cotatiile au coborat pana la 2,5 lei sub pretul matematic de ajustare (2,72 lei). Un profit de peste doua ori mai mare decat cel obtinut in 2006 a raportat si Rompetrol Well Services (15,1 milioane lei fata de 7 milioane dupa al treilea trimestru din 2006). Ca si in cazul BRD, investitorii au ramas mai degraba rezervati in fata acestei performante (±6,8%, miercuri), poate si din cauza semnelor de intrebare in fata unei rentabilitati a activitatii companiei in crestere cam agresiva in ultimul an. Actiunile au ajuns la un PER de 12, destul de atractiv daca ignoram contextul de piata. Dafora Medias a raportat, la randul sau, o crestere a profitului net de 132%, la 7,75 milioane lei. Prin anualizarea acestui rezultat s-ar ajunge la un PER de 41, inca destul de ridicat.
Indicii BET-C si BET-FI au reusit sa bifeze 3 sedinte de crestere in intervalul analizat de noi (7-14 noiembrie), SIF-urile reusind sa prinda prima zi de apreciere de peste 1% din aceasta luna. CNVM a aprobat prospectul de emisiune pentru Transgaz iar actiunile vor putea fi subscrise in intervalul 26 noiembrie -7 decembrie.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.