Orice proiectie a rezultatelor introducerii sistemului la viitoarele alegeri arata ca parlamentul va avea un FSN la putere si un alt FSN in opozitie, atat. Li se vor adauga probabil vreo cativa parlamentari strict decorativi ai minoritatilor, inclusi
Orice proiectie a rezultatelor introducerii sistemului la viitoarele alegeri arata ca parlamentul va avea un FSN la putere si un alt FSN in opozitie, atat. Li se vor adauga probabil vreo cativa parlamentari strict decorativi ai minoritatilor, inclusiv cea maghiara. Majoritatea parlamentara care va rezulta in final nu va mai face nici o concesie, si ne vom aminti cu drag de legislatura 1990-1992, cand majoritatea de 70% si mai bine a FSN lucra sub dicteul automat emanat de presedintele Iliescu.
Dl. Basescu nu are insa voie sa nu stie si el ce stie orice politolog incepator. Dl. Basescu s-a convertit insa recent la mistica votului uninominal, nu fiindca ar fi convins ca introducerea acestui sistem de vot este o binefacere pentru Romania, si nici macar din nostalgie pentru docila majoritate fesenista careia i-a apartinut entuziast. S-a convertit fiindca asteapta un profit electoral - singurul care il intereseaza - pentru sine insusi.
Dupa aproape trei ani de cand ne pastoreste, putem deslusi relativ lesne un tipar al actiunilor prezidentiale. Sa ne amintim: in vara lui 2005, d-sa nu avea nici un chef sa condamne comunismul, si-i declara intr-un interviu d-nei Rodica Palade: "Plecand de la ce simt eu ca cetatean al Romaniei si ce am simtit pana in 1989, eu ca presedinte nu ma pot duce sa condamn comunismul". Ulterior, cand liberalii au infiintat un institut care sa indeplineasca aceasta exigenta a societatii civile, d-sa si-a descoperit subit vocatia anti-comunista si s-a putut duce degraba sa-l condamne, cu urmari electorale importante pentru sine (si cam atat).
Acum, din adversar al uninominalului, a devenit cel mai infocat partizan al acestuia. Imbratisand iarasi pe neasteptate ceea ce pana atunci hulise, d-sa vrea mai presus de orice sa capitalizeze popularitatea unei fictiuni. Pare ciudat doar la prima vedere ca un luptator atat de aprig (si de selectiv) contra coruptiei vrea sa o elimine printr-un sistem care favorizeaza din plin cumpararea la bucata a viitorilor alesi ai neamului, cu mult mai lesne de realizat decat cumpararea la pachet a unei liste de partid. Insusindu-si un discurs anti-sistem demn de "Romania Mare", el exacerbeaza ostilitatea populista fata de institutii, in care, vorba d-lui Iliescu, trage din toate pozitiile, pentru ca vrea sa deturneze in propriul folos neincrederea cetatenilor in partide, in Parlament si in Guvern, indiferent de consecinte. Mai vrea insa si sa se razbune, nu doar pe Parlament ca institutie, ci si pe cei 322 de parlamentari, unul cate unul. Stie ca nu toti rezista expunerii mediatice pe care o impune uninominalul, si vrea sa-i umileasca si personal, nu doar in grup. Si, bomboana suprema de pe coliva, vrea sa sparga partidele existente, pentru ca astfel sa-si poata construi mega-partidul mult visat.
Toti stiam, pe vremuri, bancul cu "tot inainte, ca inainte era mai bine!". Daca presedintele vrea sa revolutioneze sistemul politic reinviind parlamentul ales in Duminica Orbului - masina de vot a FSN care zdrobea orice opozitie inaintand triumfal spre democratia originala - cred ca multi ar trebui sa se trezeasca din reverie si sa-i spuna NU.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.