Problema falsificarii bauturilor alcoolice si in special a vinurilor nu este o noutate pentru Romania. Cifrele neoficiale, confirmate de rezultatele actiunilor de control din ultimii ani ale Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC
Problema falsificarii bauturilor alcoolice si in special a vinurilor nu este o noutate pentru Romania. Cifrele neoficiale, confirmate de rezultatele actiunilor de control din ultimii ani ale Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), arata ca cel putin o treime din vinurile comercializate in Romania sunt obtinute prin procedee "neortodoxe", printre care, cele mai cunoscute sunt adaosul de substante sintetice periculoase pentru sanatate, care dau gustul si culoarea specifice vinului, de alcool si apa. Inspectia de Stat pentru Controlul Tehnic Vitivinicol (ISCTV), desemnata la inceputul anului de Ministerul Agriculturii ca singura institutie responsabila cu controlul oficial in acest sector, nu a facut public, pana in momentul de fata, nici un raport, la nivel national, privind activitatea de identificare si sanctionare a firmelor care se ocupa de falsificarea vinului.
Vinurile contrafacute au succes la romani din cauza pretului sensibil mai mic fata de un produs autentic. Referitor la procentul de piata detinut de falsuri, nimeni nu poate face o estimare corecta, procentul vehiculat, in mod neoficial printre producatorii de vinuri fiind de circa 30%, adica o treime din piata. Dan Vlaicu, vicepresedinte ANPC, declara la finele lunii octombrie ca "peste 30 la suta din vinurile vandute pe piata, in special vinurile de masa, sunt cu probleme". Cel mai des sunt falsificate vinurile dulci si cele imbuteliate in pet-uri de doi litri. Falsificatorii copiaza atat imaginea brandului cat si brandul in sine, diferentele de pe etichete fiind aproape insesizabile.
Autoritatea pentru Protectia Consumatorului este singura institutie care a facut si a publicat, in mod regulat, controale pe tema calitatii vinului. Pe de alta parte, pe legislatia privind drepturile consumatorilor, ANPC nu are atributii pentru a retrage licentele unor producatori care vand vin contrafacut, singurele masuri pe care le poate dispune fiind retragerea de pe piata a loturilor falsificate si amenzile contraventionale. Potrivit celui mai recent raport al Autoritatii pentru Protectia Consumatorului (7 noiembrie 2007), 31 la suta din vinurile controlate in judete din intreaga tara nu respecta legislatia in domeniu. Pe "listele negre" ale vinului, potrivit raportarilor ANPC din anii anteriori se afla, pe langa producatorii de duzina, si unii dintre liderii de piata: Vincon Vrancea, Cramele Odobesti, Bucium, Casa de Vinuri Zoresti.
Dezinteres in randul autoritatilor
Singura institutie in masura sa dispuna masuri drastice, care ar duce la limitarea fenomenului falsificarii vinului este Inspectia de Stat pentru Controlul Tehnic Vitivinicol, care insa nu a facut mai nimic in acest sens, pana acum. Printre atributiile ISCTV se numara "interzicerea, pana la remedierea abaterilor constatate, a functionarii unitatilor care produc, prelucreaza, depoziteaza, transporta sau comercializeaza vinuri, alte produse vitivinicole si bauturi alcoolice distilate cu indicatie geografica recunoscuta si care nu corespund cerintelor de calitate, precum si folosirea unor materii prime, aditivi, adjuvanti, materiale de ambalare, echipamente, ustensile, utilaje si substante de decontaminare necorespunzatoare calitativ", dar si "propunerea retragerii licentei de fabricatie a unitatilor producatoare si de comercializare a produselor mentionate, necorespunzatoare calitativ si contrare legii". Cu toate acestea, cel putin pana in momentul de fata, ISCTV nu a raportat nici un caz de retragere a licentei sau de suspendare a functionarii vreunei distilerii ilegale. Contactati de ZIUA, reprezentantii ISCTV au evitat sa dea un raspuns in privinta activitatii de control si a rezultatelor eventualelor controale efectuate de institutie pana acum. "Nu va pot da un raspuns", ne-a spus sec Vasilica Neagu, inspector ISCTV.
O alta problema a comercializarii, conform normelor, a vinului, dar si a alcoolului este etichetarea. De la 1 ianuarie, anul acesta, producatorii au obligatia sa specifice pe etichete daca produsele lor contin sulfat sau sulfiti. Desi majoritatea producatorilor autohtoni folosesc in procesul de conservare a vinului sulfati sau sulfiti, putini sunt cei care au trecut aceasta mentiune pe eticheta. Potrivit reprezentantilor Asociatiei Patronale a Alcoolului (GARANT), cei vizati de aceasta reglementare sunt, in special, producatorii care folosesc o concentratie de alcool metilic mai mare de 400 de miligrame sau cei care folosesc la distilare cazane din aluminiu sau fier.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.