Radarul american care va fi amplasat in poligonul ceh de la Brdy atrage deja atentia spionilor straini, desi nu a fost deocamdata instalat, potrivit raportului anual din 2006 al serviciilor de informatii militare (VOZ), citat de cotidianul "Lidove no
Radarul american care va fi amplasat in poligonul ceh de la Brdy atrage deja atentia spionilor straini, desi nu a fost deocamdata instalat, potrivit raportului anual din 2006 al serviciilor de informatii militare (VOZ), citat de cotidianul "Lidove noviny". Andor Sandor, fostul director al serviciilor de informatii militare, a declarat ca aceasta nu este o informatie surprinzatoare. Potrivit lui, aceste planuri "nu se pot sustrage atentiei Rusiei". "Presupun ca agentii din alte republici postsovietice si din state impotriva carora radarul va fi directionat cauta informatii", a explicat Sandor. Intre timp, in ciuda faptului ca s-a lasat impresia ca Rusia a fost linistita, SUA a anuntat ca nu trebuie sa se puna de acord cu Moscova in privinta termenului la care vor incepe sa functioneze bazele sale antiracheta din Polonia si Cehia. De asemenea, potrivit presei moscovite, Washingtonul ar intentiona sa plaseze elemente ale scutului sau antiracheta si in zona Caucazului, chiar in coasta Federatiei Ruse.
Baza-radar, alaturi de mai multe interceptoare de racheta din Polonia, va face parte din scutul american antiracheta. Potrivit lui Sandor, in afara de spionii "oficiali", cum sunt cei care lucreaza sub acoperire diplomatica, mai sunt si cei "ilegali", care pretind ca sunt oameni de afaceri, studenti si jurnalisti.
VOZ verifica si riscurile militare pe care radarul le-ar putea cauza Cehiei pe plan extern. "Programele de dezvoltare si productie ale industriei ruse a apararii si programele de achizitie ale fortelor armate ruse au fost monitorizate", se arata in documentul VOZ.
Potrivit documentului, agentii cehi se concentreaza si pe Iran si Coreea de Nord. Majoritatea militarilor au fost avertizati ca telefoanele si statiile lor de transmisie-receptie ar putea fi interceptate.
Pe de alta parte, Statele Unite nu vor ca trupele ruse sa fie desfasurate permanent la baza-radar din Cehia, a declarat presedintele Vaclav Klaus, dupa o reuniune a Consiliului ceh de Securitate. Discutiile despre prezenta militarilor rusi pe teritoriul ceh au fost initiate dupa vizita secretarului american al Apararii, Robert Gates, la Praga.
"A fost o dezbatere minora, foarte tehnica, despre o monitorizare la intamplare, ocazionala. Nu au existat negocieri despre vreo desfasurare de trupe pe teritoriul ceh", a explicat Klaus. El a adaugat ca aceste zvonuri sunt fabricate de presa ceha, care a speculat cu privire la o posibila detasare a militarilor rusi in tara.
Plan aplicat cu orice pret
Statele Unite ale Americii nu sunt obligate sa se puna de acord cu Rusia asupra termenului la care vor fi intra in functiune bazele sale antiracheta din Polonia si Cehia, a declarat luni secretarul de stat adjunct pentru problemele Europei si Eurasiei, David Kramer. Interpelat in timpul audierilor din Comisia Helsinki (Comisia pentru Securitate si Cooperare in Europa) a Congresului SUA, adjunctul pe probleme europene al secretarului de stat Condoleezza Rice a reiterat pozitia Administratiei de la Washington privind instalarea componentelor scutului antiracheta in Europa de Est, subliniind ca acest plan va fi aplicat indiferent de obiectiile din partea Rusiei, relateaza marti agentiile internationale de presa.
Cu toate acestea, responsabilul Departamentului de Stat a subliniat ca SUA considera "utila si vitala" continuarea dialogului pe aceasta tema cu Rusia, evocand ca, in cadrul vizitei intreprinse la Moscova (12-13 octombrie) de secretarul de stat american si de ministrul Apararii Robert Gates, Rusia si SUA au examinat propuneri menite sa diminueze ingrijorarea Moscovei in legatura cu amplasarea la granitele ei - in Polonia si Cehia - a zece rachete de interceptare si a unui radar din cadrul sistemului american de aparare antiracheta.
"Ideea care se afla inca in stadiu de examinare presupune ca darea in exploatare a acestor obiective va avea legatura directa cu nivelul acumulat de amenintare", a afirmat Kramer, care a mentionat ca Administratia de la Washington considera ca nu este necesar un eventual acord intre SUA si Rusia in ceea ce priveste perceptia comuna a nivelului de amenintare din partea unei terte tari, spre exemplu din partea Iranului, pentru activarea componentelor sistemului american de aparare antiracheta. "Nu exista nicio intelegere cu Rusia in aceasta privinta si nici nu va exista", a adaugat el. Potrivit aceluiasi responsabil, in pofida divergentelor, "contracararea comuna a amenintarilor cu rachete este in interesul deopotriva al SUA si al Rusiei". "Cooperarea dintre SUA si Rusia in acest domeniu va permite intarirea securitatii ambelor tari si a Europei in general si este de natura sa amelioreze relatiile dintre Washington si Moscova", a concluzionat Kramer.
Radar in coasta Rusiei
SUA ar intentiona sa amplaseze elemente ale sistemului sau de aparare antiracheta la sud de Rusia, in zona Caucazului, complementar la cele zece rachete interceptoare din Polonia si a radarului din Cehia. Inca la inceputul primaverii acestui an - dupa propunerea facuta de presedintele rus Vladimir Putin la summitul G8 din Germania de a exploata in comun cu SUA radarul azer de la Gabala, pe care Rusia il inchiriaza de la Azerbaidjan -, seful Agentiei americane de Aparare Antiaeriana, Henry Obering, declarase ca tara este interesata in instalarea unui radar in Caucazul de Sud, relateaza in editia sa de marti cotidianul rus de afaceri Vedomosti, citat de Rompres.
Potrivit sursei citate, la sfarsitul lunii octombrie, in timpul vizitei la Biroul National de Securitate al Poloniei, unei delegatii de ziaristi rusi i-a fost aratata, intre altele, o serie de harti cu locurile de amplasare ale elementelor scutului antiracheta american in Europa. Pe una dintre harti, in zona Mariii Caspice, era punctat un radar mobil. Oficiali polonezi au explicat ulterior ca radarul american a fost introdus din greseala pe harta cu zona Marii Caspice. Insa, dupa cum specifica Vedomosti, acelasi radar apare si pe o harta de pe site-ul oficial al Agentiei americane de Aparare Antiaeriana. Este vorba de un radar de alerta timpurie, care poate fi instalat pe o platforma mobila, atat pe pe uscat, cat si pe apa.
Dublu rol
La solicitarea mai multor publicatii din Rusia, Agentia americana de Aparare Antiaeriana, Pentagonul si Departamentul de Stat al SUA au refuzat sa comenteze posibilitatea instalarii unui radar mobil in zona Marii Caspice, altul decat centrul de la Gabala (Azerbaidjan), pe care partea americana il considera prea invechit si incapabil de inclus in sistemul sau antiracheta, scrie in editia sa electronica Vedomosti.
Surse din Ministerul rus al Apararii au declarat, pentru acelasi ziar, ca problema unui radar din cadrul sistemului american antiracheta ce ar putea fi instalat in regiunea Marii Caspice sau a Caucazului de Sud nu a figurat pana acum pe agenda discutiilor dintre rusi si americani.
Aceleasi surse militare ruse sustin ca un astfel de radar va permite SUA sa monitorizeze nu doar lansarea rachetelor iraniene cu raza lunga de actiune, de care Teheranul nu dispune in acest moment, dar va putea spiona si poligoanele rusesti din regiunea Astrahan si Kazahstan unde Rusia testeaza sisteme noi de armament.
Presedintele Comitetului pentru aparare si securitate din Consiliul Federatiei (senatul rus), Viktor Ozerov, considera insa ca daca SUA ar fi avut planuri serioase in acest sens, Serviciul de Informatii al armatei ruse (GRU) i-ar fi informat deja pe politicienii de la Moscova.
Si directorul Centrului pentru problemele dezarmarii de la Moscova, Anatoli Diakov, exprima indoieli asupra verdicitatii acestor informatii, explicand ca SUA planifica monitorizarea lansarilor de rachete iraniene cu ajutorul satelitilor, astfel incat necesitatea unui radar de alerta timpurie Caucaz, la granita sudica a Rusiei, nu se sustine. El nu exclude insa amplasarea unui radar in coasta sudica a Rusiei, in cazul in care Washingtonul ar intentiona intr-adevar sa monitorizeze activitatile de pe intreg teritoriul Rusiei.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.