Tragedia din Italia, care a declansat un val de rasism si xenofobie indreptat impotriva cetatenilor romani, in general, si a tiganilor, in special, are si o urmare pozitiva. E adevarat, nedorita de nimeni. Ne permite o disectie fara mila asupra insti
Tragedia din Italia, care a declansat un val de rasism si xenofobie indreptat impotriva cetatenilor romani, in general, si a tiganilor, in special, are si o urmare pozitiva. E adevarat, nedorita de nimeni. Ne permite o disectie fara mila asupra institutiilor acestui stat. Dar si asupra institutiilor italiene. Ca sa nu mai vorbim de cele ale Uniunii Europene.
Cutremuratoare emisiunea "Nasul", de la B1 TV, care a avut drept invitati pe parintii lui Mailat, prezumtivul asasin, si sotia acestuia. Prin telefon, in direct din Italia, fiul denuntatoarei, care de altfel a si asigurat traducerea in timpul asa-zisului interogatoriu luat lui Mailat de catre carabinieri, relateaza cateva fapte grave. Mama sa, deci singura piesa importanta la dosarul care a inflamat Italia, este dusa cu capul. Dupa cel putin o internare la psihiatrie. Carabinierii i-au interzis fiului translator sa transmita acest lucru vreunei alte persoane. In al doilea rand, Mailat nu a recunoscut nimic. Nici macar furtul posetei. In al treilea rand, a fost stalcit in bataie. Atat de crunt, incat translatorul nu a mai rezistat si a insistat sa plece. Nu avem de unde sa stim care este adevarul. Dar un fapt e cert. Nici autoritatile din Italia si nici opinia publica nu i-au acordat acestui om prezumtia de nevinovatie. Cat despre satra propriu-zisa, ea a fost evacuata dupa metode naziste. Sa trecem insa, pentru moment, dincolo de aceasta realitate. Sa ne intoarcem in Romania.
Avem un serviciu de informatii externe care, din nou, si-a dovedit ineficienta. Vinovat sau nevinovat fiind Mailat, un fapt ramane cert: tiganii din Romania, aflati intr-un numar extrem de mare in Italia, au deranjat in mod grav comunitatile de acolo. Nu toti. O buna parte dintre ei. Cei care cersesc agresiv, savarsesc acte de violenta sau cotrobaie prin pubele facand mizerie in jur ori se catara pe Columna lui Traian. Acest fenomen dureaza de mai mult timp. Fara ca Serviciul de Informatii Externe sa-l fi semnalat in intreaga sa gravitate, fie in mod direct Guvernului, fie prin intermediul faimoasei Comunitati a Serviciilor de Informatii coordonata de Traian Basescu. Din nou se dovedeste ca SIE, in loc sa culeaga informatii, se rezuma la a face revista presei. O activitate pe care o poate desfasura orice scolar, cu conditia sa stie o limba straina si sa fi facut cunostinta cu computerul. Platim de la buget sume imense de bani pentru asemenea contraperformante ale SIE. Ce ne comunica oficial omul aflat la carma institutiei? Ca odata intrati in Uniunea Europeana, spionii romani nu pot culege informatii in respectivul spatiu. O tampenie demna de Guinness Book. Dimpotriva. Obligatiile care ne revin in UE ar trebui sa ne determine sa urmarim daca nu cumva in uriasele comunitati romanesti din strainatate nu se creeaza organizatii si retele de natura a aduce grave prejudicii statelor gazda. Fie ca vorbim despre terorism, trafic de fiinte umane, stupefiante, proxenetism etc. Intrucat SIE s-a dovedit, inca o data, a fi vraiste, dar ramane sub protectia Cotroceniului pentru ca face politie politica, singura solutie pentru o necesara schimbare ar fi interventia in forta a Parlamentului. La fel au dormit si diplomatii romani. In frunte cu seful lor care, in plus, a facut si afirmatii de neiertat pentru un om aflat in fruntea Externelor. Si acolo trebuie facuta ordine. Mai putem descoperi cu uimire ca Ministerul de Interne nu cunoaste numarul exact al romanilor aflati in afara hotarelor. Sau nu-l face public. Ceea ce, pana la urma, este la fel de grav.
In timp ce in Italia descoperim cu surprindere ca sovinismul si xenofobia iau amploare, fiind chiar institutionalizate si tinzand sa se extinda si in alte state, iata ca nici la nivelul UE situatia nu e prea roz. Cand Romania a fost primita acolo, a fost primita si cu milioanele ei de tigani. Si cu problemele derivand din aceasta situatie pe care e limpede ca aceasta tara nu are cum sa le rezolve singura. Cum este posibil ca, pana in acest moment, sa nu existe un program masiv finantat al UE pentru rezolvarea, in timp, a unei probleme globale a intregii umanitati, cum este cea a tiganilor?


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.