Potrivit unui comunicat al Institutului National de Statistica (INS), ritmul de crestere a productiei industriale a scazut in primele noua luni la 5,8%, de la 7,2% in perioada similara a anului trecut. In primele noua luni din 2007, cresterea product
Potrivit unui comunicat al Institutului National de Statistica (INS), ritmul de crestere a productiei industriale a scazut in primele noua luni la 5,8%, de la 7,2% in perioada similara a anului trecut. In primele noua luni din 2007, cresterea productiei industriale a fost sustinuta de avansul consemnat de industria prelucratoare (6,7%) si de cea extractiva (0,8%). Energia electrica si termica, gaze si apa a scazut cu 1%. "Pe marile grupe industriale s-au inregistrat cresteri in industria bunurilor intermediare (+7,9%), industria bunurilor de uz curent (+7,8%), industria bunurilor de capital (+7,2%) si cea a bunurilor de folosinta indelungata (+1,1%). Industria energetica a scazut cu 1,9%", se arata in comunicatul INS. In septembrie, comparativ cu luna anterioara, productia industriala a urcat pe ansamblu datorita industriei prelucratoare (+6%). Celelalte doua sectoare, industria extractiva si energia electrica si termica, gaze si apa, au scazut cu 6,5%, respectiv cu 7,8%. Industria bunurilor de capital a consemnat o majorare de 32,5%, cea a bunurilor intermediare de 2,3%, iar industria bunurilor de uz curent a urcat cu 1,4%.
Comenzile noi din industrie, atat de pe piata interna cat si de pe piata externa, au crescut cu 21,1% in primele noua luni ale anului, fata de perioada similara din 2006, iar volumul cifrei de afaceri din industrie a inregistrat un avans de 12,2%, potrivit INS. Aceasta crestere a fost sustinuta de toate marile grupe industriale, cea mai importanta crestere fiind inregistrata de industria bunurilor de folosinta indelungata (27,9%), urmata de industria bunurilor de capital (27,8%), industria bunurilor intermediare (15,9%) si industria bunurilor de uz curent (14,1%), se arata in acelasi comunicat. In luna septembrie, comenzile noi au crescut in termeni nominali, atat fata de luna precedenta, cat si fata de luna corespunzatoare din anul anterior cu 7% si respectiv 9,2%. Comparativ cu luna august, avansul comenzilor noi a fost sprijinit de industria bunurilor intermediare (8,6%), industria bunurilor de capital (3,9%) si industria bunurilor de uz curent (0,7%).Industria bunurilor de folosinta indelungata a scazut cu 9,9%In acelasi timp, industria bunurilor de folosinta indelungata a inregistrat o scadere cu 9,9% . Fata de septembrie 2006, avansul de 9,2% a fost sustinut de industria bunurilor de folosinta indelungata (20,2%), industria bunurilor de capital (10,1%), industria bunurilor intermediare (4,3%) si industria bunurilor de uz curent (3,3%). Avansul cifrei de afaceri din industrie a fost impulsionat in primele noua luni, comparativ cu intervalul corespunzator din 2006, de industria prelucratoare (14,9%), in timp ce industria energiei electrice si termice, gaze si apa a inregistrat o scadere cu 3,1%. Pe marile grupe industriale, cele mai importante cresteri s-au inregistrat in industria bunurilor de capital (24,5%), industria bunurilor de folosinta indelungata (19,7%) si in industria bunurilor intermediare (17,6%).
Industria bunurilor de uz curent a consemnat o scadere de 1,3%. Cresterea cifrei de afaceri din industrie, fata de luna septembrie a anului trecut, a inregistrat o crestere pe ansamblu de 6,9%, impulsionata de avansul inregistrat de industria prelucratoare (8,2%) si industria energiei electrice si termice, gaze si apa (2,5%). In cazul industriei extractive a fost inregistrata o scadere de 10,7%. Pe marile grupe industriale cele mai mari cresteri ale cifrei de afaceri s-au inregistrat in industria bunurilor de capital (17,4%), industria bunurilor intermediare (7%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (5,8%).


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.