Primul-ministru spune ca cresterea pensiilor si salariilor nu reprezinta o masura populista, de campanie electorala.
Deciziile Executivului s-au bazat pe cresterea economica din ultimii ani, fiind aplicate atent, fara excese, a declarat Calin Po
Primul-ministru spune ca cresterea pensiilor si salariilor nu reprezinta o masura populista, de campanie electorala.
Deciziile Executivului s-au bazat pe cresterea economica din ultimii ani, fiind aplicate atent, fara excese, a declarat Calin Popescu Tariceanu, la sfarsitul saptamanii trecute. El a precizat ca astfel de masuri trebuie corelate in continuare cu indicele de productivitate. "Daca vom deschide larg baierele pungii pentru politici salariale nesustenabile, atunci tot ceea ce s-a construit in opt ani se naruie de la un an la altul", a spus premierul. Explicatiile lui Tariceanu vin in contextul in care guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a atras atentia Guvernului sa cheltuiasca banii de la buget mai cu masura. "Mesajul Bancii Nationale este: 'Nu mai trageti de aceasta economie, pentru ca se rupe!>>. Nu putem avea cresteri salariale, cresteri ale pensiilor si reducerea fiscalitatii. Trebuie facuta o lista de prioritati", a afirmat Isarescu joi, la un seminar pe teme economice. Guvernatorul BNR a aratat ca nu este posibil ca Romania sa suporte doua cresteri salariale pe an in conditiile unei inflatii de sub 10%. Incercarile de compensare a cresterilor salariale prin masuri de politica monetara pot reprezenta "cea mai proasta combinatie", a spus Isarescu, explicand ca avansul salariilor determina reducerea competitivitatii si, in acelasi timp, cresterea dobanzilor se reflecta in aprecierea monedei nationale si, in cele din urma, tot in diminuarea competitivitatii. El a precizat ca BNR nu critica Guvernul, ci trage doar niste semnale.
In opinia lui Tariceanu, declaratiile guvernatorului Bancii Nationale au fost "scoase din context". Intre BNR si Guvern exista o buna colaborare, ambele institutii avand propriile responsabilitati, a subliniat primul-ministru.
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, spune insa ca majorarile salariale de doua cifre sunt greu de pus in acord cu nevoia de mentinere a echilibrului macroeconomic. Şi l-a invitat pe Mugur Isarescu sa devina "negociator-sef" in discutiile cu sindicatele.
Ministrul Economiei se va intalni, astazi, cu delegatii confederatiilor sindicale reprezentative la nivel national pentru a discuta, in special, pe tema stabilirii salariului minim pentru anul viitor. Cele cinci confederatii sindicale au anuntat vineri ca se va ajunge la greva generala daca patronatele nu stabilesc un salariu minim pe economie, pentru 2008, mai mare decat cel de 480 de lei oferit anterior si respins de reprezentantii salariatilor.Geoana vrea ca Parlamentul sa fie mediatorPresedintele PSD, Mircea Geoana, propune ca guvernatorul Mugur Isarescu si ministrul Varujan Vosganian sa mearga in fata Parlamentului si sa-si argumenteze fiecare pozitia, astfel ca deputatii si senatorii sa voteze in cunostinta de cauza Legea bugetului pe 2008. Guvernatorul BNR este ingrijorat pe buna dreptate, pentru ca Romania asista la prima inflatie din ultimii ani, in timp ce Guvernul si ministrul Finantelor "apasa pe alte pedale, mai putin prudente" pentru ca sunt in campanie electorala", a spus Geoana.
Bugetul pentru anul viitor se afla in dezbaterea Comisiilor de buget-finante. Potrivit proiectului bugetului de stat pe 2008, cheltuielile salariale in bani, care cumuleaza salariile de baza, salariile de merit, sporurile, fondurile de premii, indemnizatiile, primele de vacanta, orele suplimentare, se vor ridica, anul viitor, la 9,5 miliarde lei fata de 9,32 miliarde lei, in 2007.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.