Mostenitorii Malaxa si Auschnit decid dupa listarea Fondului Proprietatea la Bursa de Valori Bucuresti ce fac cu detinerea de 8%. Urmasii lui Nicolae Malaxa au primit 1.080.578.000 actiuni, reprezentand 7,58% din capitalul Fondului Proprietatea, part
Mostenitorii Malaxa si Auschnit decid dupa listarea Fondului Proprietatea la Bursa de Valori Bucuresti ce fac cu detinerea de 8%. Urmasii lui Nicolae Malaxa au primit 1.080.578.000 actiuni, reprezentand 7,58% din capitalul Fondului Proprietatea, participatia mostenitorilor lui Max Auschnit fiind de 0,2697%, respectiv 37.697.416 actiuni.
"Avand in vedere calitatea portofoliului Fondului Proprietatea, credem in potentialul de crestere al acestor actiuni si asteptam momentul listarii. Dupa aceasta data, in functie de evolutia pietei, se va lua o decizie, insa este cert ca nu se are in vedere o vanzare masiva", a declarat agentiei Mediafax Corin Trandafir, avocat partener al Rubin Meyer Doru Trandafir, reprezentantul juridic al familiilor Malaxa si Auschnit.
Potrivit presedintelui Consiliului de Supraveghere al Fondului Proprietatea, Alexandru Paunescu, listarea Fondului la BVB ar putea avea loc in luna iunie a anului viitor.Despagubiri de 1,1 miliarde leiStabiliti in America, mostenitorii celor doi industriasi au primit, in toamna anului trecut, despagubiri in valoare cumulata de 1,1 miliarde lei pentru bunurile confiscate de comunisti.
Printre activele revendicate de familia Malaxa se numara Faur Bucuresti (fosta uzina Nicolae Malaxa), Republica Bucuresti (denumita in trecut Uzina de Tuburi si Otelarii) si Combinatul Siderurgic Resita (fostele Uzine si Domenii Resita).
De asemenea, Malaxa a mai cerut masuri reparatorii pentru titlurile detinute la uzinele Unio Satu-Mare, Tohanul Vechi, Carom, Astra Vagoane Arad, Cugir, Intreprinderea Optica Romana si Societatea de Investitii Imobiliare SAR.
Mostenitorii lui Max Auschnit au primit despagubiri pentru participatiile detinute la fostele Uzine si Domenii Resita, Uzinele Metalurgice Unite "Titan, Nadrag, Calan", Astra Vagoane Arad si Societatea Magazinele Unite de Fierarie si Ferrum. Pana la listarea Fondului, fostii proprietari nu pot valorifica titlurile primite in contul despagubirilor. Ei pot, insa, opta pentru incasarea in numerar a cel mult 500.000 de lei din sumele cuvenite.
Numarul persoanelor fizice care detin atestat de actionar la Fondul Proprietatea a ajuns, la inceputul lunii octombrie, la 2.476, valoarea titlurilor reprezentand 11,26% din capitalul social, diferenta, de 88,74%, aflandu-se la stat, sub administrarea Ministerului Economiei si Finantelor.
Capitalul Fondului a ajuns la finele anul trecut la 16,41 miliarde de lei, cu circa 15% peste nivelul de la inceputul anului, si este asigurat printr-un portofoliu de participatii la diferite companii de stat sau privatizate, precum si din venituri din privatizari.
Creat ca solutie pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati de regimul comunist carora nu li se mai pot restitui in natura averile confiscate, Fondul Proprietatea a devenit operational, ca societate pe actiuni inregistrata la Registrul Comertului, in decembrie 2005.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.