Lungmetrajul "Ceilalti" cu Nicole Kidman, in regia lui Alejandro Amenabar, deschide prima editie a "Festivalului filmului de groaza" organizat intr-un cimitir din Tlalpan, Mexico, eveniment care coincide cu Ziua mortilor, transm

  Lungmetrajul "Ceilalti" cu Nicole Kidman, in regia lui Alejandro Amenabar, deschide prima editie a "Festivalului filmului de groaza" organizat intr-un cimitir din Tlalpan, Mexico, eveniment care coincide cu Ziua mortilor, transmite AFP, citat de Mediafax.             Ecranul pe care sunt proiectate filmele este instalat pe unul dintre zidurile crematoriului, iar spectatorii se pot aseza pe scaunele plasate pe alei, intre morminte si cavouri de familie.             Nici noaptea, nici frigul, nici tipetele si nici suspansul filmelor nu descurajeaza publicul compus din familii cu copii, adolescenti si persoane in varsta.             Mexicanii au o relatie speciala cu moartea. In fiecare an, ei vin in cimitire cu ofrande, hrana si haine care ar fi pe gustul defunctilor. Cateodata, ei canta si danseaza.             "Sincretismul culturilor precolumbiene si spaniole ne place. Nu radem de moarte, aceasta fiind mai degraba o forma de lipsa de respect. Intr-un fel ne testam teama", a explicat Hector Illanes, coordonatorul festivalului.             Inainte de a anunta ca acest festival are loc in cimitir, "am cerut permisiunea familiilor, iar acestora li s-a parut o idee simpatica", a precizat Hector Illanes.             Potrivit antropologului si scriitorului Claudio Lonmitz, "ideea ca exista o particularitate mexicana in moarte este relativ noua. Tentativele, inclusiv ale Bisericii, de a elimina aceste traditii au esuat in mod lamentabil in Mexic, dar au reusit in restul Americii latine", mai ales in America centrala, care impartaseste aceleasi culturi precolumbiene.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.