Traian Basescu a anuntat ieri seara ca nu va da curs solicitarii ministrului Justitei Tudor Chiuariu de a-l inlocui din functie pe procurorul-sef al sectiei a 2-a a Directiei Nationale Anticoruptie, Doru Tulus, sustinand ca "cel care ar trebui sa
Traian Basescu a anuntat ieri seara ca nu va da curs solicitarii ministrului Justitei Tudor Chiuariu de a-l inlocui din functie pe procurorul-sef al sectiei a 2-a a Directiei Nationale Anticoruptie, Doru Tulus, sustinand ca "cel care ar trebui sa plece este ministrul Chiuariu". Traian Basescu a aratat ca, in opinia sa, ministrul de Justitie se constituie intr-o pavaza pentru potentialii infractori, ce actioneaza asa cum ii cer stapanii care l-au trimis in Guvern.
Presedintele a amintit ca la doar cateva zile de la desemnarea sa ca ministru al Justitiei, Tudor Chiuariu a cerut public demiterea procurorului Tulus, fara o analiza a activitatii Sectiei a 2-a din DNA, fara ca demnitarul sa se consulte cu Consiliul Superior al Magistraturii si fara consultarea, daca aprecia ca este necesara, a presedintelui tarii. Acest fapt i-a creat sefului statului "o profunda neincredere in ministrul Justitiei".
Acte normative criticate
Basescu a explicat de ce a decis sa nu dea curs solicitarii ministrului de Justitie. El a criticat o serie de acte normative, intre care Ordonanta de Urgenta privind modificarea Legii raspunderii ministeriale, initiata de Tudor Chiuariu, care a dus la "blocarea tuturor anchetelor pentru fostii si actualii ministri" si desfiintarea Comisiei de la Cotroceni, prin care au fost blocate "toate anchetele pentru fosti si actuali ministri, cercetati pentru eventuale fapte de coruptie". Presedintele a mentionat si: Ordonanta de Urgenta, semnata de ministrul Chiuariu, prin care un teren apartinand domeniului public al statului a fost trecut in cel privat pentru ca apoi sa fie vandut la suprapret unei societati private - asa numita "afacere Posta"; Ordonanta 46/2007, semnata de ministrul Chiuariu, prin care Inspectia fiscala nu mai poate fi solicitata de Parchete pentru a face controale; Ordonanta prin care au fost dezincriminate deturnarea de fonduri in companii, utilizarii creditelor angajante, a patrimoniului unei companii in favoarea unei alte companii. Din toate aceste motive, a sustinut Basescu, nu se poate da curs cererii ministrului de Justitie. "Chiuariu prin activitatea sa, se constituie intr-o pavaza pentru potentiali infractori si nu intr-un reprezentant al Ministerului Justitiei", a spus Basescu, adaugand ca, avand in vedere faptele ministrului si avizul CSM, care a avizat negativ solicitarea privind revocarea procurorului sef, nu da curs solicitarii acestuia de demitere a lui Tulus.
Pozitia lui Chiuariu
Ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, a declarat ca presedintele Traian Basescu nu a dat un raspuns argumentat cand a respins cererea de revocare a procurorului Doru Tulus. "Domnul presedinte Traian Basescu, in loc sa raspunda argumentat la o cerere intemeiata pe lege, a ales sa lanseze un atac politic la adresa mea. Acest lucru nu este de natura sa contribuie nici la credibilizarea luptei anticoruptie, nici la stoparea practicii de a folosi institutiile statului in campanii electorale'", a afirmat Chiuariu, citat de Rompres. Acesta a sustinut ca, refuzand demiterea lui Tulus, seful statului ar vrea ca "abuzurile sa continue'" la sectia a II-a a DNA. "Presedintele Traian Basescu nu ne spune, desi are aceasta responsabilitate, ce se va intampla cu abuzurile de la sectia a II-a DNA condusa de Doru Tulus. Intelegem ca domnul presedinte vrea ca aceste abuzuri sa continue", a afirmat Chiuariu. (A.H.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.