Cu o intarziere de peste sase ani de la comiterea faptelor si peste doi ani de la arestarea initiala a inculpatului, Sectia de Urmarire Penala a Parchetului Inaltei Curti a dispus trimiterea in judecata a vestitului afacerist Stefan Radulescu (fot
Cu o intarziere de peste sase ani de la comiterea faptelor si peste doi ani de la arestarea initiala a inculpatului, Sectia de Urmarire Penala a Parchetului Inaltei Curti a dispus trimiterea in judecata a vestitului afacerist Stefan Radulescu (foto), acuzat de o serie de parteneri de afaceri de furtul unor importante societati comerciale, urmate de devalizarea acestora. Arestat vreme de cinci luni, in perioada 20.11.2004 - 02.04.2005, Radulescu a fost cercetat ani in sir, pentru ca in urma cu cateva luni sa fie trimis in judecata pentru 19 infractiuni, pornind de la delapidare si pana la fals, pentru care acesta risca o pedeapsa de pana la 12 ani de inchisoare.
Pentru a tergiversa cercetarile, Radulescu a formulat peste 160 de plangeri penale impotriva politistilor si procurorilor care ii instrumentau dosarele, reusind pe cai numai de el stiute sa determine indepartarea din dosare a principalului procuror care il luase "la bani marunti". Acuzat in multe dosare penale de insusirea frauduloasa a unor uriase sume de bani, dar si a unor actiuni la importante firme private, Stefan Radulescu nu mai are insa la ora actuala nimic pe numele sau, care sa poata fi sechestrat cu titlu de masura asiguratorie, astfel incat o eventuala condamnare a sa nu va putea acoperi si prejudiciile imense care i se imputa.
Yahtul avocatului cu sotie judecator
Prima acuzatie ce i se aduce lui Stefan Radulescu in dosarul 303/P/2005 a Parchetului Inaltei Curti, pentru care s-a dispus trimiterea in judecata, a facut obiectul unei serii de dezvaluiri facute in ziarul nostru la sfarsitul anului trecut. Este vorba de introducerea frauduloasa in tara, prin fraudarea taxelor vamale si TVA-ul cuvenit bugetului de stat, a unui velier marca Hanse 311, in valoare de 60.000 de euro, achizitionat in octombrie 2003 de la firma germana YACHT & TEHNIC GmbH. Asa cum ZIUA a dezvaluit, cercetarile procurorilor romani si ale autoritatilor germane au scos la iveala ca yahtul a fost declarat la introducerea in tara, la Vama Nadlag, ca avand infima valoare de 2595 euro, in loc de 60.000 euro, cat era valoarea sa reala. In acest sens s-a prezentat o factura falsificata a furnizorului german. Expertiza din dosar a stabilit ca manevra a produs un prejudiciu bugetului de stat de peste 1,11 miliarde lei vechi, prejudiciu rezultat din diferenta taxelor platite in 2003 pentru factura falsificata de 2595 de euro si taxele care s-ar fi cuvenit daca velierul ar fi fost taxat la valoarea sa reala. Despre acest velier, ZIUA a aratat in mai multe numere ca a fost achizitionat la ordinul afaceristului Radulescu, si dat spre folosinta avocatului sau personal, Mihai Bogasiu, din Baroul Bucuresti, a carui sotie, Gabriela Elena Bogasiu, este judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Yachtul a fost botezat "Kalidora", ca rezultat a combinatiei numelui fetelor sotilor Bogasiu, Calina si Teodora, si folosit in frecvente iesiri pe mare, in Grecia si alte destinatii, dar si pe Dunare, sub conducerea "capitanului" Bogasiu, dupa cum o demonstreaza inregistrarile oficiale de la Autoritatea Navala Romana. Cand politistii si procurorii, care au dispus urmarirea penala in cauza au incercat sa puna mana pe vas, cu intentia de a-l confisca, ambarcatiunea a devenit de negasit. Unele surse spun ca ar fi fost scufundata in mare pentru a nu mai fi gasita. Altii ca ar fi fost vanduta pe sest in strainatate. Cert este ca in actele firmei TRANSPORTURI ASTRA SA yahtul apare ca fiind vandut in februarie 2004 societatii BALENA Trading SRL Mangalia, apartinand afaceristului de origine turca Ismet Ismail Bayndir, personaj vestit in Constanta pentru contactele sale cu lumea interlopa.
Procurorii au stabilit insa ca vanzarea yachtului a fost fictiva pe baza unor chitante declarate ca fiind false, prin care se dorea acreditarea ideii ca in contabilitatea firmei lui Radulescu ar fi intrat suma de 153 milioane lei vechi.
De altfel si declaratiile fostilor contabili ai lui Radulescu au confirmat fictiva vanzare. ZIUA a produs probe imbatabile (fotografii si alte documente) ca in august 2004, la sase luni dupa asa-zisa vanzare, avocatul Bogasiu folosea yachtul pe mare, impreuna ca prietenii sai, iar Radulescu achizitiona in continuare accesorii pentru aceasta ambarcatiune.
Delapidarea si vila de lux
In anii 2000 - 2001, cand Stefan Radulescu a acaparat mai multe societati comerciale care apartineau omului de afaceri Gelu Tofan, inlaturandu-l din actionariatul majoritar prin acte calificate drept false de catre procurori, acesta a inceput si construirea unei vile personale.
O vila de lux situata in sectorul 5 al Capitalei, pe str. Ana Davila nr. 31 - 33. Procurorii au stabilit pe baza actelor ridicate ca Radulescu se face vinovat de savarsirea infractiunilor de delapidare, constand in aceea ca in calitate de administrator unic si director general al SC TOFAN TRANS SA si SC TRANSPORTURI AUTO ASTRA SA a dispus plata din fondurile celor doua societati pentru lucrarile de constructie si amenajare a imobilului din str. Ana Davila nr. 31 - 33, proprietate personala a acestuia, a unor sume de bani totalizand peste 8,89 miliarde lei vechi. Raportul de expertiza contabila intocmit atesta ca Stefan Radulescu si-a insusit 8,89 miliarde lei vechi din patrimoniul celor doua societati prin plata unor furnizori personali, ori prin indatorarea nelegala a societatilor cu sume platite de inculpat din contul personal catre furnizori, concomitent cu inregistrarea acestor sume ca operatiuni de creditare a societatilor pe care le administra. Radulescu a fost inculpat tot pentru delapidare, dar si pentru infractiuni de fals, pentru ridicarea nejustificata din casieria societatilor acaparate de el a unor mari sume, in lei si valuta, precum si pentru insusirea unor mari sume de bani rezultate prin plasmuirea a 54 de deconturi in valuta emise pe numele soferilor societatilor sau al altor angajati, care in fapt nu ridicau aceste sume si ale caror semnaturi nu apareau pe documentele financiare. Expertizele contabile din dosar au concluzionat ca Radulescu si-a insusit prin astfel de metode peste 200.000 de euro. De asemenea, s-au mai retinut in sarcina lui Radulescu si infractiuni de evaziune fiscala constand in operatiuni economice care au produs statului prejudicii de ordinul zecilor de miliarde de lei vechi, prin diminuarea ilicita a impozitului pe profit si a TVA.
Rechizitoriul emis pe numele lui Stefan Radulescu a fost trimis spre solutionare la Judecatoria Sectorului 6 Bucuresti.
Supravegherea SRI
Pentru cine nu stie, Radulescu si Bogasiu sunt cercetati penal in alte dosare, dupa ce Serviciul Roman de Informatii a sesizat Parchetul Inaltei Curti cu privire la operatiuni dubioase ale celor doi cu persoane urmarite penal provenind din mafia araba, operatiuni incadrate la categoriile evaziune fiscala, spalare de bani si distrugere de probe.
O coincidenta demna de semnalat legata de parteneriatul de afaceri dintre Stefan Radulescu si Mihai Bogasiu este si aceea ca judecatoarea Gabriela Bogasiu de la Inalta Curte a fost initial judecator la Judecatoria Sectorului 6. Instanta care a anulat in urma cu circa un an primul rechizitoriu prin care Radulescu a fost trimis in judecata pentru furtul unor importante firme private prin inlaturarea frauduloasa a actionarilor majoritari reali, si in care cuantumul prejudiciilor era calculat la peste 100 milioane de euro. Alte probe zdrobitoare - publicate de ZIUA - au scos la iveala si faptul ca avocatul Bogasiu a aparut dupa disparitia primului yacht, navigand cu un altul, mult mai mare si mai scump, de peste 100.000 euro, marca Bavaria 42 Cruiser, botezat tot "Kalidora", inregistrat pe numele unui off-shore din Cipru si a caror prime de asigurari erau platite de casa de avocatura "Bogasiu".
O alta fapta pentru care Radulescu a fost trimis in judecata consta intr-o operatiune de import similara cu cea a velierului, referitoare la o statie de spalat auto in valoare de circa 213.000 marci germane, in care de asemenea, s-a declarat in fals la vama o valoare cu mult mai mica decat cea reala, bugetul de stat fiind prejudiciat cu circa 6 miliarde lei vechi. Ulterior, instalatia de spalat a fost insusita de administratorul Radulescu si transferata de la TOFAN TRANS la TRANSPORTURI AUTO ASTRA.
Calvarul anchetatorilor
Toti anchetatorii lui Radulescu, politisti sau procurori, dar si persoanele prejudiciate care s-au adresat Justitiei au simtit pe propria piele riposta afaceristului. Dispunand de mari sume de bani, dar si de avocati care-i executa imediat comenzile, Stefan Radulescu a formulat sute de plangeri penale pe numele anchetatorilor si acuzatorilor sai. Numai pe numele procurorului de caz, care a instrumentat grosul dosarelor pana in urma cu jumatate de an cand a fost nevoit sa se retraga din dosar, s-au formulat 164 de plangeri penale. Ca la comanda, DNA a deschis un dosar penal anchetatorilor lui Radulescu, politisti si procurori, dar si oamenilor de afaceri prejudiciati, care au sesizat indepartarea lor frauduloasa din dosar. Dosarul de la DNA se bazeaza doar pe plangerea sotiei lui Radulescu (inculpata penal) si a catorva persoane inculpate si ele in dosarele lui Radulescu, care s-au plans ca Radulescu ar fi fost santajat sa dea inapoi firmele acaparate ilegal. De circa doi ani, procurorul-marioneta Constantin Balcan, de la DNA, care a deschis acest dosar fara nici un fel de probe, refuza sa dea solutia in el, cazul fiind fara precedent in Justitia romana. In schimb, dosarele penale ale lui Radulescu care zac la DNA stau nemiscate, semn ca nimeni nu vrea sa le finalizeze.
Atacuri de strada
Desi nu s-au produs probe care sa-l ilustreze ca autor sau ordonator al unor atacuri de strada, principalii adversari ai lui Stefan Radulescu au fost victimele unor adevarate atentate. Omul de afaceri Gelu Tofan (care acuza ca Radulescu i-a furat firmele), a fost lovit in ianuarie 2006 de un necunocut cu o ranga in cap, si care a scapat ca prin minune de la moarte. Doctorul Anton Stan, alt partener de afaceri care a dus probe grele procurorilor despre manevrele lui Radulescu a fost batut pe strada, de catre autori necunoscuti, alaturi de sotia sa care s-a ales cu o mana rupta. Inspectorul principal de politie de la IGPR, Ionut Bratu (cel care l-a arestat pe Radulescu) a fost in martie 2007 rapit de pe strada, batut si aruncat gol, in stare critica, la marginea unei paduri din Voluntari. Politistul a fost apoi internat abuziv la Spitalul 9, pentru a fi scos nebun, perioada in care oamenii lui Radulescu il vizitau pe directorul spitalului pentru a cere fisa cu "afectiunile psihice" ale ofiterului, informatii care potrivit legii sunt secrete. Ultima victima a fost Cristian M., din Bucuresti, desfigurat in plina strada in aceasta vara de catre un individ prins de o patrula de politie aparuta intamplator in zona, care a fost identificat si despre care suntem informati ca s-ar fi aflat in beciurile politiei intre 2004 si 2005, perioada in care si Radulescu a stat arestat.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.