Liderul comunist Vladimir Voronin a admis pe un ton ironic ca drumul Republicii Moldova spre UE trece prin Romania. Acesta si-a declarat disponibilitatea de a se aseza la masa tratativelor cu omologul sau de la Bucuresti. „Si cred ca o vom face - vom fi nevoiti sa facem acest lucru - pentru ca comportamentul Romaniei astazi bate la ochi pentru toata Europa“, a spus liderul comunist, incercand sa para omul compromisului.

El a adaugat ca este gata „in orice moment, maine, poimane, sa se aseze cu domnul Basescu in fotoliu, la masa de tratative, pentru a elimina aceste probleme“. Chisinaul s-a aratat dispus la o apropiere de Romania, urmarind insa semnarea tratatului bilateral. Ideea a fost adusa in discutie si in iunie, cu ocazia vizitei premierului Calin Popescu Tariceanu la Chisinau.

Precedentele discutii au esuat intrucat Voronin a cerut recunoasterea „poporului moldovean“ si redactarea documentului in „limba moldoveneasca“. Diplomatia Republicii Moldova incearca sa convinga cercurile occidentale ca pe teritoriul celor doua state se vorbesc limbi diferite. Primul mare succes, care a i nsemnat esecul diplomatiei romanesti, a fost acordul UE-RM privind facilitarea vizelor si readmisia, din 10 octombrie.

Cu Budapesta, inainte!