Guvernatorul Bancii Nationale solicita Guvernului sa nu faca pomeni electorale in ultimele doua luni ale anului

Politica fiscala trebuie sa sustina in continuare procesul de dezinflatie, iar cheltuielile bugetare trebuie oprite, chiar daca este o perioada foarte proasta pentru Guvern, inainte de alegerile electorale, a declarat guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu. „Timingul este foarte prost pentru Guvern, chiar in perioada electorala sa le spunem 'Opriti cheltuielile>>, a afirmat Isarescu, la o intalnire cu investitorii italieni din Romania.

Oficialul bancii centrale a aratat ca aproape de finele lunii octombrie, bugetul consolidat inregistreaza inca excedent si ca spera ca Executivul sa nu efectueze cheltuieli masive in ultimele doua luni ale anului, asa cum s-a procedat in executiile bugetare precedente. „Nu suntem in situatia in care sa risipim bani daca vrem sa conducem economia romaneasca intr-o maniera sustenabila“, a spus Isarescu.

In opinia lui, politica fiscala ar treb ui sa isi asume rolul de a sustine mai puternic in perioada urmatoare procesul de dezinflatie, dar si reducerea deficitului de cont curent, estimat la 13% din PIB. „In momentul actual, Romania trebuie sa fie constienta ca nu mai poate accepta o crestere a deficitului de cont curent“, a subliniat guvernatorul. El a aratat ca scaderea gradului de acoperire a deficitului de cont curent prin investitii straine directe era previzibila si a fost anticipata de banca centrala.