Cota de lapte alocata Romaniei este insuficienta, situatie care contribuie la cresterea preturilor laptelui si ale produselor lactate, a declarat joi directorul general al Danone Romania, Jacques Ponty.
"Cota este insuficienta. Cel mai bine ar f
Cota de lapte alocata Romaniei este insuficienta, situatie care contribuie la cresterea preturilor laptelui si ale produselor lactate, a declarat joi directorul general al Danone Romania, Jacques Ponty.
"Cota este insuficienta. Cel mai bine ar fi sa se mareasca acest nivel, pentru ca din cauza aceasta cresc si preturile la lapte si la produsele pe baza de lapte", a spus Ponty, citat de Mediafax.
Cota de lapte alocata Romaniei este de circa trei milioane de tone anual, fiind impartita in doua categorii, pentru vanzari directe - 1,9 milioane de tone, si pentru livrari la fabricile de procesare - aproape 1,1 milioane de tone.
Atat producatorii si procesatorii din domeniu, cat si Ministerul Agriculturii considera cota insuficienta, fiind mai mica decat capacitatea de productie a Romaniei. De altfel, ministerul cauta solutii pentru a suplimenta cantitatea alocata pentru livrari, in conditiile in care cota pentru agricultorii care au creat sau au extins capacitati de productie este la 40% din nivelul solicitat.
Danone Romania a anuntat ca va majora la 1 noiembrie preturile produselor cu 5-10%, in cazul laptelui cresterea fiind de peste 10%.
Compania a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 80-85 de milioane euro si estimeaza pentru acest an o crestere de 20-23%, potrivit lui Ponty.
El a adaugat ca vanzarile din luna septembrie au fost afectate de suspiciunea de contaminare cu dioxina a unor iaurturi, dar nivelul vanzarilor "a inceput sa revina la normal", compania inregistrand "cresteri constante, ca inainte".
Autoritatea Nationala Sanitar- Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a dispus in luna august retragerea de pe piata a unor loturi de iaurt Danone cu fructe, ca urmare a unei suspiciuni de contaminare a unui ingredient cu o substanta toxica numita dioxina. Ulterior, analizele de laborator au infirmat suspiciunea.
Danone foloseste numai lapte materie prima de la fermierii de pe piata interna si nu intentioneaza sa apeleze la importuri, considerand ca acest pas ar insemna o majorare prea mare a costurilor.
In ceea ce priveste exporturile, acesta reprezinta un procent foarte redus din activitatea Danone Romania, iar pietele de destinatie sunt Republica Moldova, Croatia, Serbia, Bosnia, Albania, iar de la finele acestei saptamani compania va livra si in Bulgaria.
Danone este una dintre cele mai mari companii pe plan mondial pe piata produselor lactate, a apei minerale imbuteliate si a biscuitilor, cu o cifra de afaceri anuala de peste 13 miliarde de euro.
Grupul francez este prezent pe piata romaneasca din 1996. Danone detine o cota de piata de 50% in domeniul produselor lactate proaspete, oferta incluzand mai multe sortimente de iaurt si smantana, potrivit reprezentantilor companiei. Grupul mai este prezent in Romania si pe segmentul de biscuiti, dupa lansarea unei game produse de compania franceza in Europa Centrala.
Danone detine o fabrica la Bucuresti cu o capacitate de procesare de 5.000 de litri de lapte pe ora, unde lucreaza 160 de angajati.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.