Studiaza tambalul de la varsta de 6 ani. La 10 ani uluia pe plan international interpretand la tambal Liszt, Chopin, Rahmaninov. La 17 ani - recital la Scala din Milano. Marius Mihalache, un nume mai cunoscut in strainatate decat in Romania.
<
Studiaza tambalul de la varsta de 6 ani. La 10 ani uluia pe plan international interpretand la tambal Liszt, Chopin, Rahmaninov. La 17 ani - recital la Scala din Milano. Marius Mihalache, un nume mai cunoscut in strainatate decat in Romania.


La 19 ani (1993) - inregistrari, interviuri la RAI UNO. La 23 ani, primul album - "Eclipse". Urmeaza concerte alaturi de titani precum Chick Corea, aparitii la CNN. Semneaza coloana sonora a multor filme, printre care "Filantropica" si "California Dreamer". In 2005, alt album "Ges Romano" - "Viata de tigan". Acum are 33 de ani, e student in anul II la Conservator, isi lanseaza un nou album - "World Symphony" ("Simfonia lumii"), alaturat Editiei de Colectie de luni, 29 octombrie.


DRUMUL. Pe Strada Ronda, undeva pe langa Foisor, la numarul 45, acum vreo 30 de ani. Un copil primea de la tatal sau un mic tambal. De ce un asemenea cadou? Pentru ca acest copil sensibil si cuminte pe nume Marius isi acompania la varsta de 3 ani tatal lovind masa cu doua bete facute din crengi. Copil singur la parinti... A fost bine, a fost rau? "Si dulce si amar, spune Marius Mihalache. N-am fost cocolosit. As zice ca m-au chinuit. Ma uit la baietelul meu si ma vad pe mine cand eram mic cum ma chinuiam sa cant. Eu nu am stiut ce e acela parc, ce este aceea joaca, studiam de-mi iesea sange din degete. Si nu o faceam cu mare placere, pentru ca nici un copil nu face lucruri grele in mod voluntar cand e mic. Dar m-au impins ai mei de la spate. Am pus caramida peste caramida datorita parintilor".


Prima lui recunoastere internationala a fost cand Chick Corea a venit la Bucuresti in 1998 si a cerut ca cineva din Europa sa-i deschida concertul. Staff-ul lui a primit peste 80 de materiale, s-au facut niste selectii care au ajuns la Corea si el a decis ca Marius Mihalache sa cante in deschiderea lui. "Corea mi-a schimbat drumul muzical. Cand l-am ascultat prima oara am zis: «Da, asta inseamna muzica, eu nu fac muzica, asa ca mai bine ma las». Il ascultam cu Distonocalm langa mine. Nu il poti asculta detasat. E un Dumnezeu al muzicii."


ALBUMUL. Marius are zece piese pe acest nou album - "World Symphony". Iata ce spune Marius despre cateva dintre aceste piese: "Prima - «Chicken dance» («Dansul puiului») - nu e o melodie rotunda. E o melodie schioapa, daca vreti. Am asociat-o tot timpul cu mersul puiului abia iesit din ou: doi pasi merge, unul cade, apoi se ridica, sontac-sontac... Desi porneste din filonul autentic romanesc, este prelucrata in stil tipic de jazz american. «La Passion» e o piesa facuta de mine cu ajutorul lui Ovidiu Lipan Tandarica. Fiecare am facut cate o parte. Ne este foarte draga noua, am compus-o acum doi ani. Se regaseste si pe albumul lui, dar varianta de pe albumul meu este foarte diferita de a lui. "Oci ciorniie" e facuta pe ritm de swing, pe stilul lui Jango Rainea - un chitarist celebru, in voga prin anii a€™40, care a trait la Paris. Nimic din piesele acestea nu seamana cu ceea ce sunteti obisnuiti". Un rebel al muzicii, Marius Mihalache vrea sa demonstreze romanilor ca tambalul e o provocare a muzicii. Si va reusi.  Â SPECIAL
"Sunt oameni carora le place rock-ul, jazz-ul, muzica clasica. Si isi aleg din segmentele care ii reprezinta. Eu am scris pe primul meu album ca se adreseaza oamenilor cu o cultura cel putin medie. Si noul album e la fel, nu am regresat. E o muzica speciala, nu e o muzica de ascultat pe stadioane. Nu esti prost daca nu poti asculta Wagner, ci pur si simplu muzica respectiva nu te reprezinta"
Marius MihalachePARIUL
"Un an a durat munca la acest album - «World Symphony». Aici e un altfel de tambal. Reprezinta pariul meu cu mine. Am vrut sa schimb viziunea oamenilor din Romania despre acest instrument. Afara, oamenii privesc cu totul altfel tambalul. Iar pe acest album el canta jazz, are inflexiuni si de muzica clasica, are ceva din rock si din drum and base si multe alte stiluri"
Marius Mihalache
 Un artist mare, un muzician adevaratO Editie de Colectie in care prietenii de inima ai artistului - Stefan Iordache, Victor Rebengiuc, Liza Panait, Ovidiu Lipan Tandarica, Nelu Ploiesteanu si multi altii - vorbesc despre un om care a facut din tambal mai mult decat un instrument. Iata ce spune Stefan Iordache: "Prima oara cand l-am ascultat, la «Sarpele rosu», am ramas uimit de modul in care copilul asta putea sa cante la tambal. Era un copil cu ochii mari si canta muzica clasica". Creatoarea de moda Liza Panait adauga si ea: "Modest, un artist mare, un muzician adevarat, un om care, atunci cand canta, numai picioarele-i mai sunt pe pamant". In acest nou album si in toate care vor urma se va regasi filonul folclorului romanesc. "Fiecare artist trebuie sa-si reprezinte muzica prin esenta radacinilor sale. Altfel e un balon gol care, daca il strapungi cu ceva, rasufla imediat. Daca nu-ti reprezinti radacinile, nu ai identitate. Eu nu pot sa cant o muzica fara identitate si nici un artist autentic nu poate sa faca asta", spune Marius Mihalache. Artistul este acompaniat pe acest album de prietenii sai (foto stanga jos) Irina Sarbu - voce, Dragos Mihu - tobe, Nicu Baran - chitara bas. "Prin noiembrie o sa am un concert cu albumul acesta si cu alte piese, evident. Deocamdata nu stiu toate datele concertului. O sa incerc sa invit cat mai multi muzicieni care au facut cariera afara", conchide Marius.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.