Temperaturile scazute din ultimele zile nu marcheaza inceputul iernii, acest anotimp urmand sa se instaleze abia in luna decembrie, atunci cand sunt asteptate si primele ninsori, a declarat ministrul Mediului, precizeaza Mediafax. "Iarna nu a venit i
Temperaturile scazute din ultimele zile nu marcheaza inceputul iernii, acest anotimp urmand sa se instaleze abia in luna decembrie, atunci cand sunt asteptate si primele ninsori, a declarat ministrul Mediului, precizeaza Mediafax. "Iarna nu a venit inca si va mai dura pana se va instala. Iarna, in acest an, va fi normala", a spus ministrul Korodi.
Demnitarul a adaugat ca sansele ca zapada sa apara din luna noiembrie sunt aproape nule, pentru aceasta perioada fiind prevazute temperaturi de pana la 10 grade Celsius in vest, precum si precipitatii normale. Cu toate acestea, directorul general de la Administratia Nationala de Meteorologie (ANM), Ion Sandu, a declarat ca exista posibilitatea ca, pentru scurte perioade de timp, sa fie precipitatii sub forma de ninsoare si spre sfarsitul lunii noiembrie.
Attila Korodi a precizat ca primele temperaturi negative, de -2 si 0 grade Celsius se vor inregistra in luna decembrie, atunci cand sunt asteptate si primele ninsori, in special in vestul si sud-vestul tarii, iar prima luna a anului 2008 va fi caracterizata de temperaturi peste media normala perioadei, cuprinse intre -2 si 6 grade, dar si de zapada, mai ales in vest, centru si nord. In ceea ce priveste cantitatea de precipitatii, aceasta ar putea fi peste medie doar in partea de vest a tarii.
Fara fenomene extreme
In februarie va fi mai cald decat ar fi normal in acea perioada anului. Mai frig ar putea fi in nordul si centrul tarii, iar zapada ar mai putea fi prezenta doar in nord. Precipitatiile vor depasi media normala doar in partea de vest, unde s-ar putea inregistra intre 40 si 60 l/mp intr-o zi.
Prima luna a primaverii anului viitor va fi caracterizata de temperaturi mult mai mari in toata tara, de pana la 8 grade, dar normale pentru aceasta perioada. Totodata, in nord si vest sunt prognozate cantitati excedentare de precipitatii (40-60 l/mp). Luna aprilie va aduce cresteri vizibile ale temperaturii in est, sud-est si vest.
"Vom avea o iarna fara fenomene extreme", a conchis ministrul.
Directorul ANM, Ion Sandu, a mai explicat ca, din datele pe care specialistii le detin pana acum, seceta se va diminua treptat si ca nu sunt asteptate cantitati enorme de precipitatii. (L.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.