Insa aceasta batrana are un trecut mai mult decat intunecat, fiind pe locul al saptelea in topul Centrului Simon Wiesenthal al celor mai cautati nazisti si criminali de razboi.
Ca tanara femeie, in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, Wall
Insa aceasta batrana are un trecut mai mult decat intunecat, fiind pe locul al saptelea in topul Centrului Simon Wiesenthal al celor mai cautati nazisti si criminali de razboi.
Ca tanara femeie, in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, Wallisch inspira numai teroare, fiind gardian intr-un lagar de concentrare nazist, relateaza ziarul britanic Daily Mail. Unii dintre fostii detinuti povestesc ca ea omora detinutii in bataie.
Mai mult decat atat, unul dintre martorii de atunci a povestit ca Erna Wallisch a batut bestial un baiat, desi era insarcinata: "nu am sa uit niciodata fata acelei femei, un adevarat monstru".
Wallisch, care s-a nascut in estul Germaniei, traieste intr-un mic apartament din Viena, unde a fost descoperita de istoricul si autorul britanic Guy Walters. In ciuda statutului ei de "most-wanted", numele ei este afisat la sonerie. Cand a fost gasita de Walters, Erna Wallisch a refuzat sa comenteze ancheta care vizeaza trecutul sau in lagarul de concentrare. Nici vecinii ei de acum nu stiu nimic despre batrana, iar unul dintre ei chiar a spus ca "totul e in trecut, oamenii ar trebui sa invete sa ierte". Mai mult decat atat, Guvernul austriac a declarat ca refuza sa o acuze pe Wallisch, spunand ca e prea tarziu.
"Nu ma surprinde aceasta atitudine" a declarat Walters, care scrie o carte cu titlul "Hunting Evil". "De mult austriecii au fost inacceptabil de ingaduitori cu acesti oameni. Suspectez ca atitudinea lor se datoreaza faptului ca s-ar putea aduce din nou in prim-plan complicitatea lor cu nazismul". Nu se stie daca familia Ernei, ca de altfel si vecinii ei, ar sti ceva despre trecutul acesteia.
Lagarul de exterminare
Erna Wallisch, fiica a unui postas, s-a nascut ca Erna Pfannenstiel in 1922. A intrat in Partidul nazist ca adolescenta si a devenit gardian in lagarul de concentrare pentru femei Ravensbruck, din apropierea Berlinului, locul unde a murit, alaturi de mii de alte femei, agenta secreta britanica Violette Szabo.
Ulterior, Wallisch a fost transferata in lagarul de exterminare Majdanek, de langa Lublin, Polonia, unde a stat din octombrie 1942 si pana in ianuarie 1944.
Cel putin patru fosti detinuti au depus marturie impotriva ei astfel incat sa se poata face dreptate pentru victimele sale.
Acestia au declarat ca Wallisch "a folosit violenta precum si o serie de amenintari ilegale pe motive rasiale impotriva femeilor si copiilor care erau epuizati din punct de vedere fizic si psihic... i-a tratat inuman".
In Lublin, Erna l-a cunoscut pe Georg Wallisch, un alt gardian nazist, cu care s-a casatorit in martie 1944.
Jadwiga Landowska, fosta detinuta, si-a amintit cum Erna, pe atunci insarcinata, omora oamenii in bataie: "acea gardiana nazista care era si insarcinata, monstrul acela care innebunea si care ne ataca, nu a aparut printre cei acuzati dupa razboi. Imi amintesc cum la un moment a batut un baiat care zacea la podea cu un soi de cravasa... copilul avea capul spart, zacea intr-o balta de sange si nu dadea nici un semn de viata... nu am sa uit niciodata chipul acelei bestii".
Incertitudine
Nu se stie de ce Erna Wallisch a plecat de la Majdanek. Dosarul sau include mai multe rapoarte ale superiorilor sai care o descriu ca insubordonata si "cu gura mare". Existau de asemenea planuri ca aceasta sa fie mutata la Auschwitz.
Centrul Simon Wiesenthal are sediul la Los Angeles. Directorul sau, Dr Efraim Zuroff, a cerut Ministerului de Justitie austriac sa demareze o actiune impotriva Ernei Wallisch. El a argumentat ca exista dovezi conform carora femeia a participat la uciderea in masa a detinutilor si ca un supravietuitor polonez a depus marturie ca Erna Wallisch a participat personal la selectiile facute pentru camerele de gazare. Insa oficialii au raspuns ca nu exista dovezi suficiente in acest caz, astfel incat Austria nu o poate acuza pe Erna Wallisch.
Ministerul de Justitie a mai promis ca planuieste sa ii gaseasca pe cei care au lucrat la Majdanek si mai sunt inca in viata. Walters s-a declarat insa neimpresionat. "Erna Wallisch este o femeie in varsta acum, iar aceste rapoarte dureaza... Este foarte probabil ca ea sa moara linistita, fara sa fie deranjata de autoritati. Problema in Austria este ca prea multi cred ca evenimentele de acest gen apartin cartilor de istorie. Este un nonsens. Wallisch nu este istorie - ea e inca in viata, iar responsabilitatea generatiei noastre este sa ii condamnam pe cei aidoma ei care a facut ca multi oameni nevinovati sa intre in istorie prematur". (Monica BICA)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.