PRM propune o lege speciala pentru ca europarlamentarii romani sa isi desfasoare activitatea sub un mandat national. Senatorul PRM Gheorghe Funar, a declarat la sfarsitul saptamanii trecute, ca un astfel de act normativ este necesar pentru ca deputat
PRM propune o lege speciala pentru ca europarlamentarii romani sa isi desfasoare activitatea sub un mandat national. Senatorul PRM Gheorghe Funar, a declarat la sfarsitul saptamanii trecute, ca un astfel de act normativ este necesar pentru ca deputatii alesi in Parlament European nu au, la ora actuala, un cadru juridic de activitate.
„Pana acum, in perioada cat au fost observatori din partea Romaniei la PE, si europarlamentari, nu au avut si nu au niciun cadru legal. Astfel incat si-au permis sa activeze acolo in fel si chip. Unii isi reprezinta propriile interese, altii pe cele ale partidelor, altii, cum sunt UDMR-istii, actioneaza impotriva Romaniei si pentru introducerea limbii maghiare ca limba oficiala in Romania”, a afirmat Funar, citat de Mediafax.
Potrivit acestuia, una dintre prevederile de baza ale legii se refera la fixarea unui mandat national, stabilit prin consens de partidele politice parlamentare si neparlamentare. Senatorul PRM a adaugat ca Romania nu isi permite sa trimita europarlamentari la Bruxelles si Strasbourg care sa actioneze pentru dezmembrarea teritoriala a Romaniei, sau sa aiba alte preocupari care incalca legea fundamentala a tarii.
„Pentru coordonarea activitatii grupului de europarlamentari romani, va fi desemnat un responsabil prin consensul partidelor, iar acesta va fi validat de birourile reunite ale Senatului si Camerei Deputatilor”, se precizeaza in proiect.
Legislatia UE prevede insa clar ca deputatii din Parlamentul European isi exercita mandatul in mod independent, nu pot fi constransi prin instructiuni si nici nu pot primi un mandat imperativ. In plus, europarlamentarii nu participa la lucrarile acestuia sub forma unor delegatii nationale, ci se constituie, in functie de afinitatile lor politice, in grupuri politice transnationale. (G.F.)


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.