Sistemul de vot, numarul fotoliilor parlamentare, Tratatul de reforma si scrierea denumirii "euro" sunt principalele teme ale reuniunii celor 27 de lideri europeni, care incepe azi la Lisabona.


Polonia, Italia, Austria si Bulgaria su
Sistemul de vot, numarul fotoliilor parlamentare, Tratatul de reforma si scrierea denumirii "euro" sunt principalele teme ale reuniunii celor 27 de lideri europeni, care incepe azi la Lisabona.


Polonia, Italia, Austria si Bulgaria sunt pe lista statelor membre ale Uniunii Europene de la care analistii asteapta cele mai mari probleme la reuniunea informala a liderilor "celor 27". Summit-ul, care are loc azi si maine la Lisabona, sub medierea presedintiei portugheze a Consiliului, include pe lista de discutii cateva teme asupra carora statele membre au avut pana acum dificultati in a se pune de acord.


CÃ…RCOTASII. Viena este preocupata de afluxul de studenti straini, carora le-a impus anumite "cote" care i-au atras critici din partea Comisiei Europene plus amenintarea cu inceperea procedurilor judiciare. Amenintare la care Executivul UE a anuntat ieri ca renunta, netezind calea spre un compromis la Lisabona.

Roma doreste sa impiedice reducerea numarului de locuri ce ii revin in Parlamentul European, in conditiile in care un raport cosemnat de europarlmentarul roman Adrian Severin propune reducerea cu peste 30 a numarului legiuitorilor UE, iar Sofia vrea ca numele monedei unice europene ("euro") sa poata fi scris "evro". Toate acestea, pe fondul eforturilor Portugaliei si ale Comisiei Europene de a obtine un consens asupra textului tratatului ce va reforma institutiile europene.


Vedeta reuniunii se anunta insa Polonia. Reprezentantii Varsoviei insista ca textul documentului sa includa asa-numita "clauza Ioannina". Aceasta prevede ca un numar mic de state membre ar putea intarzia o decizie luata de majoritatea tarilor, in cazul in care interesele unuia dintre "cei putini" este lezat.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.