Ziua Internationala pentru eradicarea saraciei
Este ziua 290 a anului a— Au mai ramas 75 de zile


SoareleRasare la 7:32 a— Apune la 18:29


LunaRasare la 13:48 a— Apune la 21:54
Ziua Internationala pentru eradicarea saraciei
Este ziua 290 a anului a— Au mai ramas 75 de zile


SoareleRasare la 7:32 a— Apune la 18:29


LunaRasare la 13:48 a— Apune la 21:54
Primul patrar (Luna in crestere) 19 octombrie a— Luna plina26 octombrie a— Ultimul patrar (Luna in descrestere) 1 noiembrie a— Luna noua 9 noiembrie


Sarbatoare crestinaSfantul Proroc Osea a trait cu opt veacuri inainte de Hristos, pe vremea cand evreii din tinutul Samariei au fost luati in robia asirienilor. A fost un barbat de mare credinta in religia stramosilor sai, curat la inima, proroc cu harul Sfantului Duh. De aceea a fost trimis de Dumnezeu sa intoarca de la ratacire poporul Sau, care ajunsese a se inchina idolilor. Pe multi i-a intors pe calea cea dreapta.
Ne-a ramas de la el o carte, cuprinzand o parte din cuvantarile lui catre conducatori si catre popor, carte cuprinsa in Biblie. Este cel dintai proroc din Scriptura care infatiseaza legamantul dintre Dumnezeu si poporul Sau, ca pe legatura dintre barbat si femeia sa, ca o legatura de dragoste.


a— Calendar crestin-ortodox: Sf. Proroc Osea; Sf. Cuv. Mucenic Andrei Criteanul; Trecerea moastelor Sf. Ap. Andrei la Galati

a— Calendar romano-catolic: Sf. Ignatiu din Antiohia,
episcop, mucenic

a— Calendar greco-catolic: Sf. Osea, profet; Sf. Andrei Cretanul, mucenic


Psalmul 51 al lui David
Ce te falesti intru rautate, puternice? Faradelege toata ziua, nedreptate a vorbit limba ta; ca un brici ascutit a facut viclesug. Iubit-ai rautatea mai mult decat bunatatea, nedreptatea mai mult decat a grai dreptatea. Iubit-ai toate cuvintele pierzarii, limba vicleana! Pentru aceasta, Dumnezeu te va dobori pana in sfarsit, te va smulge si te va muta din locasul tau si radacina ta din pamantul celor vii. Dar eu, ca un maslin roditor in casa lui Dumnezeu, am nadajduit in mila lui Dumnezeu, in veac si in veacul veacului. Slavi-Te-voi in veac, ca ai facut aceasta si voi astepta numele Tau, ca bun este inaintea cuviosilor Tai. Amin!


Click istoricAstazi este Ziua Internationala pentru Eradicarea Saraciei. Una dintre principalele preocupari ale Natiunilor Unite a fost saracia. In anii a€™90, ONU a acordat atentie sporita acestei teme, eradicarea saraciei constituind tema comuna a principalelor conferinte ale acestei organizatii mondiale. In acest context, Adunarea Generala a ONU a decis in 1992 ca la 17 octombrie sa se sarbatoreasca "Ziua internationala pentru eradicarea saraciei". Scopul acestei zile, organizata sub egida ONU din 1993, este sa atraga atentia asupra nevoii de a eradica saracia in toate tarile lumii si mai ales in cele in curs de dezvoltare, nevoie care a devenit o prioritate a dezvoltarii.


S-a intamplat aziIn Romania
a— 1595 - Ariergarda otomana este surprinsa la Giurgiu de Mihai si zdrobita, iar robii luati de turci, eliberati. Dupa un bombardament al artileriei toscane, Cetatea Giurgiu este cucerita. Sinan-pasa este destituit din postul de mare vizir;
a— 1630 - In urma agravarii conflictului dintre boierii pamanteni si domnul Leon Tomsa, provocat de fiscalitatea excesiva si de numeroasa clientela greceasca din jurul domnului, un numar insemnat de boieri, intre care si Matei Aga din Brancoveni, se refugiaza
in Transilvania.

In lume
a— 1448 - Lupta de la Kossovopolje; asteptand jonctiunea cu fortele albaneze, Iancu de Hunedoara este atacat de turci; armata crestina (circa 22.000 de osteni) sufera o grea infrangere din partea turcilor (circa 50.000 de osteni), condusi de sultanul Murad al II-lea. La batalie au participat si trupe din Moldova (circa 3.000 de calareti)
si din Tara Romaneasca (circa 8.000 de osteni);
a— 1912 - Bulgaria, Grecia si Serbia declara razboi Imperiului Otoman in Primul Razboi Balcanic.

Nascuti la 17 octombrie
a— 1905 - Alexandru Dima, critic si istoric literar (m. 1979);
a— 1912 - Papa Ioan Paul I (m. 1978).


Credinte populare, traditii, semneCivilizatia rurala a avut un sistem perfectionat de informare si comunicare, "gura satului". Aceasta expresie a capatat, paralel cu aparitia altor sisteme de comunicare, inteles peiorativ. Comunicarea stirilor de orice fel prin canalele specifice (santul, poarta, carciuma, biserica, fantana, targul etc.) a asigurat coeziunea dintre elementele culturii populare. Perfectiunea sistemului de comunicare "gura satului" este reflectata de modul cum imbina transparenta totala a stirilor, redata plastic de zicala: "Nu stie barbatul ce stie satul", cu pastrarea tainelor si marilor secrete, concis exprimata de zicala: "Nici usturoi n-a mancat,/ Nici gura nu-i miroase" si altele. Limba romana, prin intelepciunea zicalelor si expresiilor populare "a strica gura", "c-o jumatate de gura", "a fi cu gura pe cineva", "a pune lacat la gura", "a nu avea gura", "a face de gura lumii", "slobod la gura", "bun de gura", "rau de gura", "cu gura mare", "a-i umbla gura" etc. prezinta unele subtilitati de comunicare ale "gurii satului". Se pune problema daca poate convietui un sistem local de informare, "gura satului", alaturi de un sistem informational global (national, continental, planetar), daca se poate adapta vechiul sistem de informare care facea si desfacea totul la nivel de sat, cu noul sistem informational care face si desface totul la nivel de stat, grupe de state, continent si planeta.
Profesor Ion Ghinoiu


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin