Romanii se plang ca masinile noi sunt scumpe si ca un autoturism nu mai este un lux, ci o necesitate. Dar nu toti au bani pentru a-si achizitiona o masina noua. Daca-si aduc una second-hand din Germania, taxa de prima inmatriculare este substantiala,
Romanii se plang ca masinile noi sunt scumpe si ca un autoturism nu mai este un lux, ci o necesitate. Dar nu toti au bani pentru a-si achizitiona o masina noua. Daca-si aduc una second-hand din Germania, taxa de prima inmatriculare este substantiala, mai ales la autoturisme vechi de mai mult de 4-5 ani. "Nu inteleg de ce trebuie sa platesc asa de mult. Masina are Euro 3, este in stare foarte buna, are patru ani si ar fi alternativa la Dacia mea din anii '70. Dar taxa de prima inmatriculare este aproape 18.00 de euro", a declarat Florin Nistor. In piata de masini preturile sunt mari. In fata dorintei de a pune mana pe masina visata la un pret accesibil, romanii au cautat solutii. si le-au gasit la vecini.
Una dintre tehnicile utilizate presupune costuri suplimentare de cel mult 400 de euro. Astfel, viitorul posesor de masina merge in Germania sau Olanda si isi cumpara un autoturism second-hand. De acolo, el merge direct in Bulgaria, unde cu o taxa de aproximativ 200 de euro si-a inmatriculat masina. Un notar local pregateste toate actele si o procura pentru ca romanul sa poata circula liber cu masina respectiva prin toata Europa. De asemenea, un alt act certifica faptul ca autoturismul inmatriculat in Bulgaria este de fapt al cetateanului roman, pentru ca bulgarul pe care numele caruia este inregistrat sa nu il poata vinde. Cu totul afacerea costa in final in jur de 400 de euro. Ca urmare, in vestul tarii au aparut deja masini inmatriculate in Bulgaria. "Mi-am cumparat un autoturism diesel, cu motor de 2.500 centimetri cubi, Euro 3. Ar fi trebuit sa platesc 3.200 de euro taxa de prima inmatriculare. Cu drum cu tot, cu cazare in Bulgaria, cu taxe am iesit la 400 de euro", a spus Mihai Munteanu.
Masinile unguresti, o alternativa
O alta varianta tot mai des intalnita de eludare a taxei de prima inmatriculare este cea a masinilor inregistrate in Ungaria. Pentru a inmatricula un autoturism in tara vecina, posesorul trebuie sa aiba domiciliul acolo. In ultimii ani, tot mai multi romani s-au mutat in localitatile maghiare din apropierea frontierei, tentati de preturile mici ale caselor. Ca urmare, masinile achizitionate din targurile de vehicule la mana a doua sunt inmatriculate pe numele lor. Ulterior, detinatorul real al masinii primeste o procura care ii permite sa circule nestingherit pe soselele romanesti, iar intr-un act notarial separat este stipulat dreptul sau de proprietate asupra vehiculului.
In ziarele romanesti au aparut deja anunturi ale unor saloane din Ungaria care vand tot felul de masini. La Bekescsaba, un oras situat la doar 13 kilometri de granita cu Romania, vanzarile au inceput sa creasca pe seama clientilor romani. z

Pretul unui autoturism vechi de doar unu sau doi ani este sensibil mai mic in Ungaria decat in Romania. Astfel, in saloanele auto din apropierea granitei cu Romania, un autoturism Opel Astra Classic Kombi, cu motorizare de 1,4 litri, pe benzina, ajunge sa coste doar 8.500 de euro. Vanzatorul ofera asistenta completa la realizarea actelor, inclusiv consultanta pentru modul in care cumparatorul poate deduce, de exemplu, TVA platita. Ofertele speciale curg la diversele saloane auto din apropierea frontierei, majoritatea facand reduceri pentru clientii romani. "Prietenul meu si-a dorit masina. Cu 10.000 de euro si-a luat un autoturism foarte bun de la un salon din Szeged. Am inmatriculat masina pe numele meu si el circula cu procura. Am intocmit un act notarial din care rezulta ca el este proprietarul. Acum are limuzina, dar cu numar unguresc", a declarat Mircea Rotaru, un cetatean roman care locuieste insa in Ungaria.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.