Balci, replici la misto si multe proiecte aprobate din interes, asa se poate rezuma sedinta de ieri a Consiliului General. In rest, au aprobat un proiect de un milion de euro pentru renovarea salii lor de sedinta si au fost de acord cu infiintarea un
Balci, replici la misto si multe proiecte aprobate din interes, asa se poate rezuma sedinta de ieri a Consiliului General. In rest, au aprobat un proiect de un milion de euro pentru renovarea salii lor de sedinta si au fost de acord cu infiintarea unei agentii care sa controleze RADET, bugetul fiind de 480.000 de euro, bani care se vor regasi in facturile bucurestenilor, care si asa cresc de pe acum cu 10%.


Dupa lungi dispute pe teme politice, consilierii generali s-au gandit ca ar fi momentul sa faca ceva si pentru confortul lor, de parca pentru cel al bucurestenilor ar fi miscat vreun deget. Dar pentru ca interesul este mai presus de orice, alesii au aprobat reamenajarea salii de consiliu de la Primaria Capitalei, lucrare care stoarce bugetul de un milion de euro. Asta in conditiile in care cladirea municipalitatii este incadrata la gradul 1 de risc seismic, cu alte cuvinte pica la primul cutremur. "Cu un milion de euro putem construi o gradinita. Mai bine consolidam cladirea si apoi modernizam sala", a spus Antonel Tanase, PNL. Replicile n-au intarziat sa apara. "Pledoaria lui Antonel miroase a caltabos", a vociferat Liviu Goncea, PSD. Mistourile au continuat, hotararea a fost aprobata, asa ca alesii locali vor face circ intr-o sala de un milion de euro care va avea un sistem performant de vot electronic.


INUTIL. Distractia pe banii contribuabilor a continuat. Ei au aprobat infiintarea unei agentii municipale care sa monitorizeze activitatea RADET. Scopul acestei institutii ar fi in principal elaborarea unor strategii care sa conduca la reducerea costurilor pentru consumul de agent termic platit de populatie.

Pentru aceasta activitate, noua institutie - din care fac parte cinci pana la sapte specialisti, are un buget anual de 480.000 de euro. Din aceasta suma, 300.000 de euro ar fi pentru "cheltuieli proprii de functionare", fara sa se precizeze exact despre ce este vorba, iar 180.000 de euro pentru "plata studiilor de specialitate si expertilor independenti". Cei aproape jumatate de milion de euro ar urma sa fie platiti de bucuresteni, ale caror facturi pentru consumul de caldura si apa calda ar creste cu 0,32 %.


SALARII ENORME. Cu salarii cuprinse intre 6.500 si 8.000 de euro - in functie de numarul de angajati, cinci sau sapte - specialistii nu vor face altceva decat sa constate ceea ce se stie de mult: RADET merge in pierdere.

"Trebuie sa masuram ce s-a investit, unde s-a gresit. Noi vom reprezenta mecanismul de masurare a efectelor acelor investitii", a spus Tudor Popescu - unul dintre cei "cinci sau sapte specialisti" care vor face parte din noua institutie.

Intrebat care sunt cauzele - pe langa pierderile din retea - pentru care bucurestenii platesc facturi mari la intretinere, expertul a facut referire si la salariile celor din RADET.

"Sunt salarii mari, nejustificate, la RADET. Este una din cauze, cu efecte asupra facturilor", a spus Popescu, care nu s-a aratat deranjat de veniturile pe care le-ar incasa in calitate de expert al noii institutii."Munca noastra se justifica. Nu stiu ce salarii vom avea, insa pentru rezultatele noastre merita orice efort financiar", a adaugat Popescu.
El a afirmat ca primele rezultate ale muncii specialistilor AMEREB se vor vedea peste trei luni. Adica in luna ianuarie, cand consumul de agent termic creste. Aceeasi institutie va constata, pe banii locuitorilor Capitalei, ca bucurestenii platesc facturi nejustificat de mari daca vor sa se incalzeasca iarna. Dupa ce va constata aceste lucruri, noua institutie va propune cheltuirea altor sute de milioane de euro pentru investitii, pe care - de data aceasta - sa le supravegheze cineva, ca sa nu mai fie cheltuite prost, astfel incat bucurestenii sa achite facturi reduse pentru incalzire.

Facturi mari la iarnaImediat dupa ce au votat infiintarea unei institutii care va cheltui jumatate de milion de euro pe an, din banii locuitorilor Capitalei, pentru a gasi solutii de ieftinire a facturii la intretinere, consilierii municipali au votat majorarea facturii pentru consumul de apa calda si caldura.
Incepand din luna noiembrie, bucurestenii vor plati facturi majorate cu 10% pentru consumul de agent termic. Potrivit directorului RADET, Virgil Ramba, majorarea pretului local de referinta al gigacaloriei - de la 107,5 lei la 119 lei - este necesar din cauza pierderilor din retea (care au atins 22%).
Astfel, potrivit estimarilor regiei de termoficare, in primele luni ale sezonului rece, bucurestenii care locuiesc in apartamente cu doua camere vor plati 160 de lei pentru consumul de apa calda si caldura, in loc de 140 de lei.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.