Nu este gripa, ci guturai sau raceala comuna. Desi avem impresia ca toata lumea in jurul nostru stranuta si este cu nasul in batista, totusi nu avem motive sa ne alarmam. Totusi virusurile care provoaca guturaiul faciliteaza pneumoniile.

Nu este gripa, ci guturai sau raceala comuna. Desi avem impresia ca toata lumea in jurul nostru stranuta si este cu nasul in batista, totusi nu avem motive sa ne alarmam. Totusi virusurile care provoaca guturaiul faciliteaza pneumoniile.

Directorul Autoritatii pentru Sanatate Publica Bucuresti, doctorul Adrian Neacsu, spune ca deocamdata "ne plasam in curba de evolutie asteptata pentru aceasta perioada in privinta virozelor de sezon". Doctorul Gheorghe Enache, medic primar boli infectioase, doctor in stiinte, Spitalul "Victor Babes" din Bucuresti, confirma ca, in ceea ce priveste numarul virozelor, perioada actuala este similara celei de anul trecut.


REGULI. Virusurile care circula in prezent sunt altele decat cele gripale. Dar impotriva virusurilor racelilor de sezon nu sunt vaccinuri, de aceea singura modalitate de a ne proteja este respectarea catorva reguli simple. Prima, cea mai importanta si mai greu de respectat, este izolarea de posibilele persoane cu guturai. Pentru ca aceste virusuri se transmit foarte usor atunci cand o persoana stranuta si imprastie in jur stropi de saliva. A doua tine de modul cum ii protejam pe ceilalti: sa stranutam in batiste de unica folosinta pe care apoi le aruncam la cos, iar daca am pus mana la gura, sa ne spalam urgent pe maini. A treia regula consta in alimentatie bogata in legume si fructe, care contin vitamine ce ne intaresc imunitatea.

Simptomele sunt banale: curge nasul, stranutam des, avem tuse seaca si uneori "pierdem" mirosul sau gustul. Impotriva acestor forme usoare, organismul se apara singur, prin imunitate, iar medicatia este prescrisa de medic. Si tot medicul este cel care stabileste cand  introduce in tratament antibioticele. Daca simptomele persista si devin mai virulente, este obligatorie consultarea medicului. Pentru ca aceste virusuri in numar foarte mare deschid calea unor complicatii cum ar fi pneumoniile, mai ales in cazul persoanelor cu imunitate scazuta, al bolnavilor cronici, al copiilor.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.