Efectele socio-economice al schimbarilor climatice sunt atat de distrugatoare incat singurul mod de a evita o catastrofa este crearea unei societati noi. Aceasta este concluzia simpozionului desfasurat la Potsdam, reunind 15 laureati ai Premiului Nob
Efectele socio-economice al schimbarilor climatice sunt atat de distrugatoare incat singurul mod de a evita o catastrofa este crearea unei societati noi. Aceasta este concluzia simpozionului desfasurat la Potsdam, reunind 15 laureati ai Premiului Nobel, care supune dezbaterii tema consecintelor schimbarilor climatice

'Cu totii suntem de acord in privinta diagnosticului: suntem in stare critica. Trebuie sa cream o societate noua', a afirmat Carlo Rubbia, laureat al Premiului Nobel pentru Fizica pe anul 1984.
Potrivit lui Rubbia solutia problemei create de schimbarea climatica are aspecte economice, politice, morale si stiintifice, o adevarata "revolutie energetica" care sa dezvolte un model nou.
"Avem nevoie de noi surse de energie bogate si ieftine. Eu, personal, vad numai doua: energia solara si cea nucleara", a afirmat Rubbia in deschiderea dezbaterii.
Este vorba de o energie 'fara imbogatirea uraniului, pentru ca rezervele de uraniu sunt limitate, iar energia nucleara, dupa cum stim cu totii, se poate obtine prin fuziune sau fisiune".


Paul Klemperer, profesor de economie la Universitatea Oxford, a pledat pentru alte modele, precum imbunatatirea pietei internationale a emisiilor si crearea de 'cimitire' de CO2.

Carlo Rubbia a replicat ca instituirea unui sistem transnational de retele subterane de inmagazinare a CO2 ar dubla costul energiei si ar pune serioase probleme de securitate, deoarece 'cantitatea de CO2 care s-ar elibera la o simpla scurgere ar fi suficienta pentru a ucide un om in patru minute'.
"Energiile regenerabile vor avea un rol important, dar vor fi insuficiente, pentru ca 'cererea de energie avanseaza intr-un ritm frenetic", a adaugat Rubbia.
"Am 73 de ani. In acest timp, populatia mondiala a crescut de patru ori iar consumul de energie a crescut de 16 ori si nimic nu prevesteste o schimbare, deoarece la fiecare trei secunde se nasc trei copii in lume", a mai spus Carlo Rubbia.


Mario Molina, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie in anul 1995 pentru lucrarile sale privind stratul de ozon, a mentionat ca schimbarea climei constituie un fenomen global care necesita un raspuns global.

"Tarile in curs de dezvoltare trebuie sa-si asume responsabilitati, iar lumea industrializata trebuie sa-si asume obligatia de a le da o mana de ajutor printr-o adevarata politica de transfer de tehnologie si un rol mai mare pe piata internationala a emisiilor de gaze cu efect de sera", a spus Mario Molina.

Cuvinte asemanatoare a folosit Wangari Muta Maathai, laureata a Premiului Nobel pentru Pace in 2004, care a criticat lipsa mijloacelor necesare in tarile in curs de dezvoltare pentru a lupta impotriva impactului schimbarii climei.         
Wangari Muta Maathai a pledat pentru actiuni eficiente impotriva despaduririi si pentru o politica 'justa' in materie de emisii de CO2, care sa respecte dreptul 'tuturor' la cresterea economica.


Directorul Grupului international privind schimbarile climatice (IPCC) din cadrul ONU, Rajendra Pachauri, a informat ca va difuza luna viitoare cel de-al patrulea raport al sau cu informatii noi si detaliate privind impactul schimbarilor climatice asupra unor regiuni si a unor sectoare economice.

"Piata internationala de vanzare-cumparare de emisii de gaze cu efect de sera 'nu functioneaza pentru ca este prea volatila", a apreciat la randul sau Robert Watson.
ROMPRES


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.