21g
La 4 octombrie 2007 a fost un nou termen in procesul intentat statului roman prin Ministerul Culturii si Cultelor privind incalcarea drepturilor de autor de catre acesta in dauna dnului Florin Chilian in calitate de compozitor si interpret a
21g
La 4 octombrie 2007 a fost un nou termen in procesul intentat statului roman prin Ministerul Culturii si Cultelor privind incalcarea drepturilor de autor de catre acesta in dauna dnului Florin Chilian in calitate de compozitor si interpret al piesei "Zece", piesa integrata in albumul "Zece porunci - Raport despre starea natiunii 1989-2004. Primul pas".


Procesul a fost amanat din nou pentru data de 1 noiembrie 2007, pentru ca instanta a "uitat" sa citeze ORDA (Oficiul Roman pentru Drepturi de Autor) care la termentul trecut si-a anuntat intentia de a participa in proces de partea MCC, formuland o cerere de interventie voluntara accesorie, motivindu-si actiunea prin faptul ca "finantarea cheltuielilor curente si de capital ale ORDA se face integral si distinct de la bugetul de stat, prin intermediul Ministerului Culturii si Cultelor, ministrul coordonator fiind ordonator principal de credite"... Motivatia ORDA de a intra in proces esta cel putin bizara dat fiind faptul ca acest oficiu este in directa subordonare a MCC, iar activitatea ORDA este coordonata de insusi ministrul Culturii si Cultelor ­ Adrian Iorgulescu, de aici rezultand o lipsa a calitatii procesuale pentru simplul motiv ca nu are calitate de "tert" pentru a formula o astfel de cerere, in conformitate cu dispozitiile Codului de Procedura Civila.


Pe de alta parte, asa cum prevede atat Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cat si HG nr. 401/2006 privind organizarea, functionarea, structura personalului si dotarile necesare indeplinirii atributiilor ORDA, obiectul principal de activitate al acestui oficiu consta in "respectarea si promovarea drepturilor de autor si a drepturilor conexe, potrivit legii....", astfel incat este absurd ca acest oficiu sa intervin in prezentul litigiu in sprijinul partii care a incalcat drepturile de autor si drepturile conexe ale dl Florin Chilian.


Este o a treia amanare in decurs de aproape 6 luni desi exista recomandarile Comisiei Europene de a scurta termenele si de a judeca un proces cu maxima rapiditate evitand astfel tergiversarea unei sentinte. Aceasta "scapare" a instantei pare ciudata, intrucat nu numai ORDA a lipsit de la proces, ci si avocatii MCC care, se pare ca erau in cunostinta de cauza. La acest termen au fost prezenti numai reprezentantii legali ai dlui Florin Chilian prin Stefanica, Dutu si Asociatii, precum si avocatii GMP, firma producatoare a spotului publicitar utilizat de MCC in campania "Mai bine o carte" ,campanie in care MCC a folosit fara drept piesa "Zece" a dlui Florin Chilian. Compania GMP a fost implicata in acest proces in mod rusinos de catre MCC, printr-o cerere de chemare in garantie, in sensul ca in situatia in care MCC va pierde procesul sa se indrepte impotriva GMP cu o cerere de despagubiri pentru dreptul pe care l-a pierdut, acesta demonstrand inca o data ca nu tine cont de legislatia in vigoare decat in masura in care legea poate fi folosita in interesele Guvernului Romaniei prin MCC.


Vreau sa cred ca aceasta "scapare" a instantei de a cita ORDA si ca lipsa avocatilor MCC reprezinta un accident si ca nu are nimic de-a face cu implicatiile morale si politice la care ma pot gandi, dat fiind faptul ca se incearca amanarea la nesfarsit a unui proces in care Guvernul Romaaniei este actionat in instanta pentru incalcarea legilor, legi pe care acesta este chemat sa le protejeze si sa le apere. Sper ca justitia din Romania nu asteapta votul Parlamentului privind o alta motiune de cenzura pentru a decide cum si in ce fel poate trata o grava incalcare a legilor Romaniei, dar si a legislatiei europene privind drepturile de autor.


Nu traiesc rupt de realitate, cu atat mai putin rupt de o realitate romaneasca care se dovedeste pe zi ce trece tot mai nefireasca si mai aiuritoare. Procurori care iau locul judecatorilor, judecatori care dau sentinte "impotriva naturii", generali de politie infractori sefi. Ministrii infractori protejati chiar de catre institutiile statului care ar trebui sa le controleze activitatea. Nu stiu ce fel de vant a batut in pupa pentru UFD de a ajuns in PNL, cu atat mai putin stiu ce-l determina pe Tariceanu sa mentina in functie un ministru al Culturii care face retrocedari ilegale. Poate ca este vorba de acelasi vant aducator de bani pentru o eventuala campanie electorala... Latra lumea ca in domeniul culturii nu sunt bani. Cat de prost sa fii? Hai sa mai dau o tema Curtii de Conturi aflata in control la MCC: 1,5 miliarde pe zi ne costa ordinul 2435/25.10. 2006, ordin prin care Iorgulescu a aprobat infiintarea unei comisii alcatuita in prea mare parte din "prieteni". Nu stiu cat de inamovibil este dnul Saguna, nici cat de bine sau prost pregatit profesional este acesta. Stiu ca institutia pe care o pastoreste ascunde, protejeaza si favorizeaza infractorii. Astept cu nerabdare raportul privind actualul control al Curtii de Conturi la Ministerul Culturii si Cultelor si somez Curtea sa-l faca public, pentru ca e de interes general. Nu am glumit cand am promis sa actionez in justitie aceasta Comisie de control, daca va incerca sa musamalizeze din nou infractiunile petrecute in MCC.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.