Poeziilor greoaie la lectura sau anacronice, Tudor Gheorghe le restaureaza pur si simplu frumusetea, adaugand la vers viersul potrivit.

Dar ceea ce restaureaza el mai mult si mai temeinic este cantecul popular. In primul rand, cantandu-l,
Poeziilor greoaie la lectura sau anacronice, Tudor Gheorghe le restaureaza pur si simplu frumusetea, adaugand la vers viersul potrivit.

Dar ceea ce restaureaza el mai mult si mai temeinic este cantecul popular. In primul rand, cantandu-l, pur si simplu, in al doilea rand, asamblandu-l intr-o constructie muzicala de mare maestru. Dar numai dupa legile lui, ale cantecului.

"Scriu cu toata raspunderea ca de la Maria Tanase nu am avut o personalitate mai puternica in ce priveste comorile folclorice ca acest tanar si neintrecut actor din Craiova", consemna Eugen Barbu in 1971. "Nu stiu daca am avut cine stie ce mare talent. La inceput aveam chiar un glascior modest; cu munca insa, am reusit sa ajung la performantele profesioniste la care sunt acum. Genul pe care eu il fac nu il face nimeni. Mi s-a spus ca reprezint muzica folk, etno, dar n-are nici o legatura.

Nimeni n-a inteles ca Tudor Gheorghe nu este decat un foarte bun talmacitor a versului romanesc". Astfel se defineste trubadurul. De unde incepe si unde se termina Tudor Gheorghe? Grea intrebare. Incercam sa dezlegam enigma prin Editia de Colectie de luni, 15 octombrie, dedicata restauratorului si talmacitorului versului romanesc, Tudor Gheorghe.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.