Cercetatorii au pus la punct un test respirator care ar putea depista cancerul pulmonar in stadii incipiente.

Concret este vorba despre o banda dintr-o hartie speciala pe care sunt impregnate 36 de puncte colorate. Substantele care colore
Cercetatorii au pus la punct un test respirator care ar putea depista cancerul pulmonar in stadii incipiente.

Concret este vorba despre o banda dintr-o hartie speciala pe care sunt impregnate 36 de puncte colorate. Substantele care coloreaza au capacitatea de a reactiona la diferitii compusi organici volatili, proprii celulelor canceroase. Aceasta banda este apoi analizata de un calculator. Cu ajutorul acestui sistem s-au efectuat mai multe teste care au permis medicilor sa diagnosticheze cancerul in faze precoce. Aceasta performanta a fost consemnata la un sfert din pacientii la care s-a folosit acest test.

Tot pentru surprinderea in stadiu incipient, Panacea Pharmaceuticals a conceput un test de diagnosticare a cancerului pulmonar prin analiza sangelui. Testul se bazeaza pe faptul ca in sangele unei persoane cu aceasta boala se afla o proteina: aspartil-beta-hidroxilaza. Cresterea nivelului acestei proteine duce la dezvoltarea haotica a celulelor canceroase. In comparatie cu radiografia pulmonara, tomografia computerizata este un test mai putin nociv pentru pacient, poate asa se explica si pretul mai ridicat al acestuia.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.