Videanu si-a convocat consilierii la sedinta extraordinara
Omul de afaceri ar putea renunta la despagubirile de 17 mil. euro
El vrea sa ridice cladiri de P+4, dar legea spune P+2Consiliul General al Municipiului Bucuresti se intruneste main
Videanu si-a convocat consilierii la sedinta extraordinara
Omul de afaceri ar putea renunta la despagubirile de 17 mil. euro
El vrea sa ridice cladiri de P+4, dar legea spune P+2Consiliul General al Municipiului Bucuresti se intruneste maine, 3 octombrie, in sedinta extraordinara, pentru a supune votului aprobarea Planului Urbanistic Zonal pentru Str. Turgheniev nr. 11-15, B-dul Aviatorilor nr. 110-112, sector 1 (din Parcul Bordei), precum si proiectul de hotarare privind imputernicirea primarului general de finalizare a unei conventii privind un schimb de teren cu Costica Constanda.
Aprobarea PUZ-ului se impune prin hotararea Curtii de Apel Bucuresti, care i-a dat castig de cauza lui Costica Constanda, obligand Primaria Capitalei la plata unor daune morale si materiale de peste 17 milioane de euro.
Pentru a clarifica starea de conflict, creata pe de o parte de revendicarile omului de afaceri si de cealalta de presiunile diferitilor oameni politici asupra consilierilor primariei, primarul general Adriean Videanu s-a intalnit la inceputul saptamanii trecute, de mai multe ori, cu Constanda si cu liderii de grup ai consilierilor municipali.
In urma discutiilor, Videanu a declarat ca omul de afaceri, proprietar al suprafetei de 3,3 hectare de teren de pe malul lacului Floreasca, cunoscuta ca parcul Bordei, ar fi dispus sa renunte la despagubiri, daca CGMB ii va aproba un PUZ pe cinci mii de metri patrati si va agrea un schimb de terenuri pentru suprafata care va ramane neconstruita.
Potrivit edilului, pentru diferenta de teren, adica 2,8 hectare, consilierii municipali ar trebui sa fie de acord cu un nou schimb de terenuri. Suprafata care i s-a oferit lui este o parte din terenul pe care este amplasat in prezent depoul RATB "Victoria".
"La discutiile pe care le-am avut in prezenta liderilor grupurilor de consilieri, a arhitectului-sef, a sefului Directiei juridice am fost informati de domnul Constanda ca a facut un contract de vanzare-cumparare numai pe o suprafata de 5.124 de metri patrati, pe care dansul doreste sa construiasca, urmand ca municipalitatea sa gaseasca o solutie pentru un schimb de terenuri. (...) Practic, se prefigureaza urmatoarea solutie: sa protejam, sa recuperam aproape 28 de mii de metri patrati din cei 33 de mii de metri patrati din Parcul Bordei, cu posibilitatea de a construi pe cinci mii de metri patrati", a afirmat Videanu.Mutarea depoului ar dura minimum un anPe suprafata de cinci mii de metri patrati pe care Constanda ar fi vandut-o deja unor oameni de afaceri ucraineni, omul de afaceri urmeaza sa ridice constructii de patru etaje, dar acest lucru contravine prevederilor urbanistice in vigoare care stipuleaza constructii in zona de maximum parter plus doua etaje.
Cu toate acestea, potrivit unei sentinte a Curtii de Apel Bucuresti, Constanda a obtinut dreptul de a construi pe o treime din suprafata parcului un ansamblu de imobile cu o inaltime de parter plus patru etaje.
"Din cate am inteles, Constanda doreste sa construiasca la acelasi regim de inaltime din zona, si anume parter plus patru etaje. In aceste conditii, domnul Constanda si-a manifestat disponibilitatea de a renunta la executarea celor peste 17 milioane de euro - care intr-adevar ar afecta bugetul municipalitatii. El doreste un PUZ doar pentru zona de cinci mii de metri patrati si pe urma sa intram intr-o procedura de negociere pentru un schimb de terenuri, cu suprafata pe care o avem la depoul RATB din spatele Guvernului", a adaugat Videanu, precizand ca mutarea depoului RATB va dura cel putin un an, omul de afaceri urmand sa intre in posesia suprafetei cel mai devreme la sfarsitul anului 2008.
"Va fi foarte greu sa mutam depoul mai devreme de un an si jumatate, din punctul meu de vedere. Dansul (Constanda - n. red.) a spus ca il intereseaza numai ca schimbul de terenuri sa se faca intr-un interval de trei luni, avand disponibilitatea sa astepte chiar si un an si jumatate pana la relocarea facilitatilor pe care RATB-ul le are in depoul din Piata Victoriei", a mai spus Videanu.Amanata din lipsa de cvorumTerenul din Parcul Bordei, de 3,3 hectare, de pe malul lacului Floreasca - vizavi de Parcul Herastrau - a devenit proprietatea omului de afaceri Costica Constanda in septembrie 2003, in urma unei dispozitii de primar general pe Legea 10/2001. Constanda a obtinut terenul din Parcul Bordei la schimb pentru alte terenuri pentru care investitorul cumparase de la fostii proprietari dreptul litigios si a castigat procesele de retrocedare. Pentru 18.000 de metri patrati de teren din zona Satului Francez, pe care acesta ii castigase in instanta, Constanda a primit 33.000 de metri patrati de teren in strada Turgheniev nr. 11-15 si Bulevardul Aviatorilor 110-112, sector 1, adica actualul amplasament al Parcului Bordei.
CGMB a fost obligat, printr-o sentinta a Curtii de Apel Bucuresti din data de 21 iulie, sa aprobe PUZ-ul pentru terenul delimitat de strada Turgheniev nr.11 -15 si Bulevardul Aviatorilor nr.110 - 112, din parcul Bordei, si sa plateasca lui Constanda suma de 17.757.210 de euro, cu titlu de despagubiri.
La 29 august, Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) urma sa decida daca va aproba PUZ-ul pentru Parcul Bordei, dar sedinta n-a mai avut loc din cauza lipsei de cvorum (doar 22 de consilieri prezenti dintre cei 55).
Absentele au fost provocate de declaratiile primarului sectorului 1, Andrei Chiliman, si cel al sectorului 5, Marian Vanghelie, primul cerandu-i primarului general sa retraga PUZ-ul de pe ordinea de zi, iar al doilea amenintandu-i pe consilierii PSD din primarie ca-i va exclude din partid daca vor veni la sedinta.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.