Pentru a face fata tentativelor companiei austriece OMV de a prelua firma ungara MOL, Parlamentulde la Budapesta a restrictionat printr-o noua lege accesul investitorilor straini pe piata energetica a tarii.

Sub denumirea "Lex MOL", Parla
Pentru a face fata tentativelor companiei austriece OMV de a prelua firma ungara MOL, Parlamentulde la Budapesta a restrictionat printr-o noua lege accesul investitorilor straini pe piata energetica a tarii.

Sub denumirea "Lex MOL", Parlamentul ungar a adoptat un proiect de lege prin care protejeaza atat compania MOL, cat si intregul sector energetic national de eventuale tentative de preluare venite din partea unor investitori straini. Astfel, companiile din domeniul gazelor naturale si al electricitatii sunt clasificate drept active de importanta strategica, iar preluarea lor poate fi restrictionata, relateaza mass-media ungare, citate de Mediafax.

REVOLTÃ…. Initiativa legislativa survine incercarilor companiei austriece OMV de a achizitiona MOL contra sumei de 14 miliarde de euro. Autoritatile de la Budapesta au respins oferta, clasificand-o drept "ostila" si criticand Guvernul de la Viena pentru sustinerea manifestata pentru aceasta tentativa si pentru recomandarea facuta Budapestei de a renationaliza compania MOL.

Potrivit proiectului de lege, vanzarea activelor principale ale unei companii de importanta strategica va necesita aprobarea proprietarilor acesteia. In cazul depunerii unei oferte publice de preluare pentru o astfel de companie, planul operatiunii trebuie prezentat autoritatii ungare pentru reglementarea pietelor financiare (PSZAF) si aprobat de cel mai inalt organ de conducere al companiei care a avansat oferta.

Totodata, managementul companiei ungare are dreptul de a interveni prin anumite actiuni, inclusiv majorarea capitalului, chiar si dupa anuntarea ofertei publice de preluare, iar aceasta operatiune nu va fi considerata o incalcare a prevederilor legale.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.