Decizia, legata de exploatarea comerciala a reactorului 2
Autoritatile ne-au linistit: Nu va fi o scumpire. DeocamdataValul de scumpiri care a prins Romania odata cu trecerea verii nu cuprinde, deocamdata, si energia electrica. Autoritatile ne-a
Decizia, legata de exploatarea comerciala a reactorului 2
Autoritatile ne-au linistit: Nu va fi o scumpire. DeocamdataValul de scumpiri care a prins Romania odata cu trecerea verii nu cuprinde, deocamdata, si energia electrica. Autoritatile ne-au linistit, rand pe rand, inca din primavara acestui an. Odata cu ultima scumpire, cea de 3,95% din luna aprilie, Viorel Alicus, unul dintre directorii ANRE, anunta ca energia electrica livrata populatiei nu se va mai scumpi, mai ales datorita punerii in functiune a reactorului 2 de la Cernavoda.
La polul opus se afla presedintele ANRE, Nicolae Opris, care, ceva mai rezervat in aceasta privinta, sustinea ca pretul energiei electrice pe intreg anul 2007 va avea o crestere de pana la 6% fata de anul trecut. Or, asta inseamna ca, pana la 1 ianuarie 2008, pretul curentului electric ar putea creste cu inca 2,1%.
Declaratii pe aceasta tema a facut si ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian. La mijlocul lunii august, acesta anunta ca preturile reglementate la gazele naturale si la energia electrica nu vor fi modificate in trimestrul al treilea. De asemenea, Vosganian preciza ca pretul energiei electrice pentru populatie ar putea creste cu maximum 2% de la 1 ianuarie, dupa ce vor fi analizate efectele secetei si cererile producatorilor de majorare a preturilor in trimestrul patru.Facilitati de 455 mil. dolari si 364,5 mil. euroNiciunul dintre acestia n-a spus insa ca, potrivit unei decizii din 2004, pretul energiei electrice trebuia sa scada, din octombrie 2007, cu 6,5%. Este vorba despre Decizia 167/2.06.2004 a Consiliului Concurentei, privind notificarea Ministerului Finantelor Publice referitoare la facilitatile ce urmeaza a se acorda SC Nuclearelectrica SA. Facilitatile cuprind garantiile de stat la creditele contractate pentru finalizarea si punerea in functiune a Unitatii 2 CNE, inclusiv garantia ce se intentioneaza a se acorda pentru creditul EURATOM, precum si scutirea de la plata impozitului pe profit pe perioada 2003 - 2010 (cuantumul facilitatilor se ridica la aproximativ 455 milioane dolari si 364,5 milioane euro).
Potrivit art. 4 din Decizia 167/2004, "in contextul cresterii necesarului national de energie electrica, finalizarea Unitatii 2 Cernavoda reprezinta solutia cea mai avantajoasa ca dezvoltare a sectorului de producere a energiei electrice din Romania, costurile de finalizare si exploatare conducand la tarife ce se inscriu in cele preconizate in perioada analizata. Pretul mediu de achizitie al energiei la nivelul Sistemului Electroenergetic National va scadea cu aproximativ 6,5%".
Ati citit bine: Motivul acordarii facilitatilor pentru SN Nuclearelectrica (SNN) a fost scaderea pretului energiei electrice cu 6,5%, odata cu trecerea in exploatare comerciala a Unitatii 2 Cernavoda, care, potrivit anunturilor facute de SNN, a fost preconizata pentru sfarsitul lunii septembrie a.c.
Unitatea 2 Cernavoda a intrat in exploatare, functioneaza la o incarcare de 100%, dar n-am reusit sa afam de la niciun oficial al SNN daca a fost sau nu trecuta in exploatare comerciala...Reactorul 2, "inaugurat" la 5 octombrieRaspunsul a venit de la Varujan Vosganian, aflat vineri in vizita la Drobeta Turnu Severin.
Anuntand cu emfaza ca, in 2014, Romania va fi una dintre putinele tari din lume care va reusi sa-si acopere consumul de energie electrica numai din resurse proprii, ministrul a anuntat ca vineri, 5 octombrie, "va avea loc inaugurarea celui de-al doilea reactor de la Cernavoda.
"Daca vom sti sa ne jucam bine cartea energetica, tara noastra se va bucura de un mare prestigiu in Europa. Aici, la Drobeta Turnu Severin, succesul se datoreaza si simtului de responsabilitate si valorii umane, care conteaza foarte mult. Nu trebuie sa va temeti pentru locurile voastre de munca, intrucat Romag va functiona cu o capacitate dezvoltata", a declarat ministrul in cadrul unei intalniri cu salariatii de la Combinatul Chimic ROMAG PROD, producator de apa grea pentru reactoare.
In acest context, Vosganian a tinut sa precizeze ca anul 2007 a fost deosebit de bun pentru sectorul energetic si ca Guvernul a alocat foarte multi bani pentru productia de apa grea, dar si in zona productiei de huila ori de asanare a minelor. Mai exact, Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare Drobeta Turnu Severin a primit la ultima rectificare de buget 1.000 miliarde lei vechi, precum si o alocatie de 150 miliarde lei vechi.
Dupa ce a vazut in "pivnitele" combinatului recipientii cu apa grea care vor lua drumul spre Cernavoda, Vosganian a anuntat, citat de NewsIn, ca vineri se va inaugura si cel de-al doilea reactor nuclear de la Cernavoda. Speram ca ministrul va fi si atunci prezent si va anunta si o posibila ieftinire a curentului electric...


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.