Pe Muntele Myohayang, in Coreea de Nord, a fost deschisa a€žExpozitia internationala a prieteniei". Intr-o suprafata de 50.000 de metri patrati sunt expuse cadourile pe care Kim Ir Sen si Kim Jong Il le-au primit de-a lungul anilor. Printre
Pe Muntele Myohayang, in Coreea de Nord, a fost deschisa a€žExpozitia internationala a prieteniei". Intr-o suprafata de 50.000 de metri patrati sunt expuse cadourile pe care Kim Ir Sen si Kim Jong Il le-au primit de-a lungul anilor. Printre acestea se afla si pielea unui urs, cadou facut de Nicolae Ceausescu pretenului Kim Ir Sen.  Pe coasta unui munte pitoresc, dominand o vale cu pereti abrupti, la 150 de km nord de Phenian, vegheaza doua pavilioane impozante in stil coreean. Sub titlul a€žExpozitia internationala a prieteniei", ele adapostesc cadourile, toate cadourile, oferite parintelui natiunii nord-coreene Kim Ir Sen (1912-1994) si fiului sau, Kim Jong Il, relateaza AFP. MANDRIA NATIUNII. Muntele Myohyang (Muntele cu un parfum unic) este unul dintre cei cinci munti sacri ai Coreii de Nord. a€žTovarasul mare conducator' Kim Ir Sen a ales in persoana locul pentru a face din el o atractie turistica", asa cum explica intr-un poem: a€žMandria pe care Natiunea nu a simtit-o niciodata / Timp de cinci mii de ani / Va trece in posteritate / Impreuna cu acest pamant glorios". Palatul-muzeu dedicat cadourilor lui Kim Ir Sen, inaugurat in august 1978, este cel mai vast (150 de sali pe 50.000 de metri patrati) dintre cele doua cladiri. Pana anul trecut, el a primit a€žnumai"... 221.411 cadouri din 179 de tari. a€žAti avea nevoie de 18 luni daca ati consacra un minut fiecarui cadou", afirma ghidul. INTERES. a€žExpozitia internationala a prieteniei" primeste 250.000 de vizitatori pe an, dintre care 40% sunt straini. Cadourile sunt clasate pe regiuni ale lumii si pe tari (numai din China exista 7.000!). Stalin i-a oferit lui Kim un vagon de tren - primul cadou dupa eliberarea din 1945 - si o masina blindata neagra marca a€žZiss", in greutate de sapte tone, in 1950. Pentru a nu ramane mai prejos, Mao Zedong i-a oferit si el un vagon in 1953; Ceausescu - pielea unui urs pe care il impuscase (1975); Honecker - un serviciu din portelan de Mainz in 1987; sandinistii din Nicaragua - un crocodil impaiat, iar gherila angoleza MPLA - un Kalasnikov (1972); Mouammar Khadafi - o sabie (1976), iar Mitterrand - un vas de portelan de Sèvres in februarie 1981 (in calitate de secretar general al Partidului socialist). Cadourile continua sa soseasca si dupa moartea lui Kim Ir Sen in 1994, asa cum dovedesc contributiile lui Madeleine Albright (o cupa de argint in 2000), lui Putin (o frumoasa arma de vanatoare in acelasi an) si din partea CNN-ului (un glob in 1999). Deschis in 1996, muzeul consacrat cadourilor primite de Kim Jong Il numara numai 50 de sali pe 20.000 de metri patrati care adapostesc 55.431 de cadouri din 164 de tari.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.