Locuitorii orasului clujean Turda si-au batut ieri propriul record la impletirea cepei. O funie de 176 de metri a fost realizata in mai putin de patru ore de 14 localnice din Plaiesti, Cornesti si Valeni, trei sate de pe Valea Ariesului.   
Locuitorii orasului clujean Turda si-au batut ieri propriul record la impletirea cepei. O funie de 176 de metri a fost realizata in mai putin de patru ore de 14 localnice din Plaiesti, Cornesti si Valeni, trei sate de pe Valea Ariesului.     Cele 14 femei, majoritatea de etnie maghiara, si-au demonstrat maiestria in fata participantilor de la Turda Fest. "Ceapa impletita este un fel de podoaba cu care oamenii se mandresc si care se agata in camara. Ceapa sta asa mai bine peste iarna", spune, in timp ce degetele i se invart in jurul firelor de papura, Irina Fodor, o pensionara din Cornesti. Femeia povesteste ca procesul de doborare a recordului a inceput cu cateva ore inainte, cand firele de papura au fost oparite cu apa fiarta, "ca sa se poata indoi". "Se impleteste ca si parul, nu e greu, dar trebuie atentie", adauga femeia, in timp ce le arata unor trecatori curiosi cum se prinde ceapa in firele de papura.  Dupa mai putin de patru ore, impletiturile realizate de fiecare sateanca sunt puse cap la cap si intinse pe strada, in aplauzele publicului. "Luni trimitem documentatia la Bucuresti si speram sa fie omologata pentru Cartea Recordurilor", a declarat Marta Pozsonyi, directorul proiectului Turda Fest. Recordul precedent, de 134 de metri, a fost validat de Cartea Recordurilor si a fost realizat anul trecut, tot la Turda Fest.     ATRACTII CULINARE. Pe langa impletitura de ceapa, si Kurtos Kolacs-ul de zece metri a atras multa lume. Prima incercare a trupei din Lupeni, judetul Harghita, a fost un esec, pentru ca produsul s-a ars. Insa in final patru oameni au facut din peste zece kilograme de faina un Kurtos Kolacs care nu va intra in Cartea Recordurilor, pentru ca, potrivit directorului festivalului, "este un produs regional, care nu are cu ce sa intre in competitie". Kurtos Kolacs este un preparat traditional maghiar, cum de altfel ii spune si numele: Colac Secuiesc.     TRADITII. Pe langa micii, berea si produsele turcesti vandute la orice festival, la Turda si-au facut loc si mesterii populari. Hodor Palaguta, o batrana de 62 de ani, a venit tocmai din Maramures ca sa toarca in centrul orasului de pe Aries. "Pe la 6-7 ani mi-a dat mama prima data fuiorul si de atunci tot torc. Mi-a zis o vecina sa ma opresc, da parca nu pot, imi place", spune maramureseanca, cu toate ca recunoaste ca vanzarea nu merge foarte bine.     Cativa metri mai departe, Julia Balint din Odorheiu Secuiesc nu se opreste din impletit nici atunci cand clientii ajung la taraba ei. Face din panusi de porumb papusi, pe care le vinde cu 8 lei. Ieftin, daca pui la socoteala faptul ca pentru o astfel de jucarie trudeste timp de trei ore. Stie sa faca papusi de cand era tanara, a invatat-o soacra ei. Oamenii trec, privesc, unii mai cumpara cate un suvenir, dar cei mai multi fac cozi la tarabele de mici si bere. Mananca si asteapta concertele, care au loc in fiecare seara a festivalului.       Gulas urias preparat in Maramures     Si maramuresenii vor sa intre in Cartea Recordurilor prin maiestria lor culinara. Doi bucatari din Baia Mare au pregatit ieri un gulas urias in centrul orasului. Titi Petrutiu si Dan Coredea, actori ai Teatrului Dramatic din Baia Mare si realizatorii unei emisiuni cu teme culinare la o televiziune locala, au folosit un cazan de aproape 8.000 de litri. Cei doi bucatari au fost ajutati de 170 de voluntari. Gulasul a fost impartit in circa 21.000 de portii si servit maramuresenilor care au participat la Sarbatoarea Castanelor. Recordul la cea mai mare cantitate de gulas, 5.056 de kilograme, este detinut de locuitorii din orasul Salonta, judetul Bihor.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.