Privita din cosmos,- motiunea - la obarsie latinescul "motio", al carui sens originar e acela de impuls, un fel elegant de a da branci - nu face altceva decat sa adauge seismelor pe care le provoaca cu delicii presedintele Basescu o unda suplimentara
Privita din cosmos,- motiunea - la obarsie latinescul "motio", al carui sens originar e acela de impuls, un fel elegant de a da branci - nu face altceva decat sa adauge seismelor pe care le provoaca cu delicii presedintele Basescu o unda suplimentara de soc. Sa fi devenit oare PSD agentul politic al acestei zgaltaieli prezidentiale perpetue?
N-am sa repet ce-am mai spus, asemeni multor altora: nu m-ar mira ca, dupa ce s-a razboit ca Ahile cu toti cei 322 de dusmani care ii cereau capul, dl Basescu sa incheie, mai iscusit decat Ulise, un armistitiu profitabil cu o mare parte dintre aceiasi 322. Cata vreme recunoastem - e greu sa nu o facem - ca ura prezidentiala se indreapta sistematic impotriva liberalilor, un asemenea armistitiu devine inteligibil ca unealta a razbunarii. Ca nu e un instrument al politicii, care se situeaza in registrul rational, si nu in cel visceral, e o alta problema, dar, ca vendeta personala, alianta subterana a presedintelui Basescu cu grupul Geoana din PSD e o ipoteza cat se poate de verosimila.
Cu grupul, nu cu tot PSD: dl Iliescu a anuntat si in persoana, si prin trabantii sai, ca semneaza motiunea, dar n-are intentia de a o vota. Evident, asta spune ceva despre mult laudata disciplina de partid din PSD, dar ne zapaceste si mai strasnic in privinta sensului general al acestui episod politic. Cu atat mai abitir cu cat, oricat de spectaculoase ar fi abtinerile iliesciene, ramane evident faptul ca la varful PSD ideea motiunii are si destui sustinatori, altminteri nu va imaginati ca dl Geoana are atata forta in propriul partid incat sa impuna autoritar si despotic o miscare pe care nimeni n-o doreste..
Un asemenea caz de sinucidere colectiva e propriu sectelor fanatizate, nu oligarhiilor nesatule. Ma intreb, asadar: e oare de neimaginat ca, dupa rasunatorul esec al incercarii de suspendare a presedintelui, o factiune din PSD sa fi fost silita sa joace pe mana acestuia? E atat de greu sa ne imaginam ca dl Basescu a cerut plata ce i se cuvine din partea echipei Geoana in schimbul dosarelor grele cu care marii concurenti ai acestei echipe la carma PSD - Nastase, Mitrea, chiar Iliescu - urmeaza sa fie lichidati? Nu vad mari obstacole in calea acestei ipoteze.
Vad insa cum dl Geoana depune mari eforturi pentru a-si preface porecla in renume, inchipuindu-si ca un pact incheiat cu dl Basescu are vreo sansa de a fi respectat. In copilarie, strigam "urma scapa turma", si daca ultimul jucator nu era prins sau gasit, echipa lui castiga. In politica, e mai complicat. Cand insusi dl Iliescu, in ciuda prea vestitei sale abilitati politice, a constatat ca intelegerea incheiata cu Traian Basescu intre cele doua tururi de scrutin pentru a-l elimina din cursa prezidentiala pe Adrian Nastase n-a rezistat nici macar un mandat - drept care, orbit de furie, a lansat operatia de suspendare a presedintelui, aceasta cronica a unei morti anuntate - cum isi inchipuie oare echipa Geoana ca va scapa cu viata din imbratisarea letala a acestei aliante conjuncturale? Poate ca dl Geoana crede ca se va confrunta doar cu dl Boc, poate e in asemenea masura santajabil si santajat incat nu are alta iesire. Mai vedem saptamana viitoare ce scapa din turma. Vorba dlui Iliescu, trece motiunea, si pe urma?


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.