Compania ruseasca Gazprom si-a redus ieri previziunile legate de productie, pentru a doua oara in ultimele patru luni, pe fondul cererii slabe pentru perioada iernii, ca urmare a temperaturilor anormal de ridicate, relateaza agentia Interfax, citata
Compania ruseasca Gazprom si-a redus ieri previziunile legate de productie, pentru a doua oara in ultimele patru luni, pe fondul cererii slabe pentru perioada iernii, ca urmare a temperaturilor anormal de ridicate, relateaza agentia Interfax, citata de Reuters.
Anul acesta, cel mai mare producator de gaze naturale din lume estimeaza ca va produce 551 miliarde metri cubi de gaz, fata de previziunea anterioara de 557 miliarde de metri cubi, care a fost redusa la randul ei cu 1,6% fata de estimarea initiala de 560-561 miliarde de metri cubi de gaz, a declarat vicepresedintele Gazprom, Valery Golubev.
In luna mai, Gazprom si-a redus planul initial de productie, din cauza temperaturilor deosebit de ridicate, si a indemnat si alti producatori de gaze, printre care companii petroliere mari si producatori de gaz independenti, sa ii urmeze exemplul.
Golubev a explicat ca printre motivele ultimei reduceri se afla cererea slaba si extractia mai redusa din zacamintele subterane, care contin acum 63 miliarde metri cubi, in loc de 61,5 miliarde metri cubi, cat era planificat. "Depozitele subterane de gaz nu sunt doar pline, sunt suprapline", a mai spus Golubev.
El a adaugat ca vremea blanda a obligat Gazprom sa reduca in timpul iernii aprovizionarea catre Europa cu 7%, in timp ce, pe plan intern, volumul de gaz furnizat a scazut cu 3%. Golubev a spus ca Gazprom estimeaza o productie mai mare in 2008, dar nu a precizat nicio cifra, mentionand ca totul depinde, ca si acum, de conditiile climaterice.
Anul trecut, Gazprom a extras 556 miliarde metri cubi de gaz, 20% din totalul mondial. Compania urmareste sa extraga cel putin 560 miliarde metri cubi, pana in 2010, si sa mareasca productia la 580-590 miliarde metri cubi pana in 2020 si la 610-630 miliarde metri cubi pana in 2030.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.