Presedintele Traian Basescu a declarat, ieri, dupa sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) ca a rugat Guvernul sa reanalizeze proiectul privind constituirea unei companii energetice nationale, inclus in strategia energetica a Guvernul
Presedintele Traian Basescu a declarat, ieri, dupa sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) ca a rugat Guvernul sa reanalizeze proiectul privind constituirea unei companii energetice nationale, inclus in strategia energetica a Guvernului, intrucat ar diminua competitia si prezinta neconcordante cu foaia de parcurs din Tratatul de Aderare.
"Am rugat Guvernul sa reanalizeze oportunitatea crearii unei concentrari de societati producatoare de energie, atragand atentia ca este posibil ca o astfel de concentrare sa diminueze competitia si interesele de retehnologizare pentru marii furnizori de energie, cum ar fi Mintia, Turceni sau Rovinari. Marturisesc ca nu sunt adeptul crearii unei astfel de concetrari de producatori de energie. Consider ca acest lucru se produce prea tarziu, mai ales dupa privatizarea Petrom sau a distributiilor de energie. Trebuie reanalizata aceasta optiune", a precizat Traian Basescu.
Presedintele Traian Basescu considera ca statul trebuie sa pastreze pachetele majoritare de actiuni la Transelectrica, Conpet, Oil Terminal, Transgaz si Romgaz. Seful statului a mai declarat ca Strategia trebuie sa includa si referiri la continuarea privatizarilor din domeniu. In opinia sa, privatizarile trebuie sa continue cu producatori precum Rovinari, Turceni, Mintia.
Presedintele a mai spus, printre altele, ca a constatat unele neconcordante intre Strategia propusa de Guvern si foaia de parcurs prevazuta prin Tratatul de aderare la UE, neconcordante ce trebuie corelate.
De remarcat, comentariile presedintelui Basescu vin dupa cele ale omului de afaceri Dinu Patriciu.
Acesta a afirmat, cu putin timp in urma, ca realizarea de catre statul roman a unei super companii care sa reuneasca tot ce a ramas neprivatizat in sectorul energetic, asa cum prevede Strategia energetica, "este o idee proasta". "Atat timp cat piata a fost liberalizata, ar trebui mai degraba privatizati producatorii de energie", a spus Dinu Patriciu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.