Ziua Mondiala a Turismului
Este ziua 270 a anului
Au mai ramas 95 zile

SoareleRasare la 7:08 a— Apune la 19:05


LunaRasare la 19:10 a— Apune la 7:43
Ultimul patrar (Luna in descrestere)
Ziua Mondiala a Turismului
Este ziua 270 a anului
Au mai ramas 95 zile

SoareleRasare la 7:08 a— Apune la 19:05


LunaRasare la 19:10 a— Apune la 7:43
Ultimul patrar (Luna in descrestere) 3 octombrie a— Luna noua 11 octombrie a— Primul patrar (Luna in crestere) 19 octombrie a— Luna plina 26 octombrie


Sarbatoare crestinaCrestinii ortodocsi il sarbatoresc astazi pe Sfantul Ierarh Martir Antim Ivireanul. S-a nascut in Iviria (Georgia de azi). A fost crescut de mic la Constantinopol ca rob la turci. Aici a invatat limbile greaca, araba, turca si a deprins mestesugul sculpturii, al picturii si al broderiei. A venit pe la 1690 la Bucuresti, a fost numit de domnitorul Constantin Brancoveanu in diverse dregatorii. A fost egumen al Manastirii Snagov, episcop de Ramnicu-Valcea si mitropolit al Tarii Romanesti. A infiintat multe tipografii, unde a tiparit 58 de carti bisericesti, dintre care 23 in limba romana. Este ctitorul Manastirii Antim din Bucuresti. A fost ucis de turci langa Adrianopol.

a— Calendar crestin-ortodox: Sf. Ierarh Martir Antim Ivireanul; Sf. Mucenici Calistrat si Epiharia

a— Calendar romano-catolic: Sf. Vincentiu de Paul, proroc

a— Calendar greco-catolic: Sf. Calistrat si insotitorii sai, mucenici; Sf. Vicentiu de Paul, proroc


Rugaciune pentru calatorie
Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, cela ce esti calea, adevarul si viata si ai calatorit impreuna cu sluga Ta Iosif, precum si cu cei doi ucenici ce mergeau spre Emaus. Stapane, calatoreste si cu mine, robul Tau, binecuvantand calatoria mea. Trimite-mi ca lui Tobie pe Ingerul pazitor, ca sa-mi fie povatuitor si ocrotitor si sa ma fereasca nevatamat de toate intamplarile rele, ca in pace si in sanatate sa ma intorc intru ale mele si toata viata mea sa preamaresc numele Tau, al Tatalui, al Fiului si al Sfantului Duh. Amin!


Click istoricLa 27 septembrie 1990 a murit poetul, eseistul si criticul literar Ion Biberi. Reprezinta unul din "cazurile" din istoria literaturii de medici care abordeaza cu succes scrisul. Absolva, in paralel, Facultatea de Litere si Filosofie. Medic primar psihiatru si doctor in medicina si chirurgie, devine un nume de notorietate in eseistica romaneasca datorita calitatii si originalitatii creatiei sale. Debutul are loc in revista Orizontul, iar debutul literar se produce in prima serie a "Biletelor de papagal", cu proza scurta. Detine o serie de premii prestigioase: Premiul Fundatiilor Regale pentru eseu, Premiul Asociatiei Scriitorilor Romani, Premiul Special al Uniunii Scriitorilor.


S-a intamplat aziIn Romania
a—1914 - Dupa 48 de ani de domnie, la Castelul Peles din Sinaia, inceteaza subit din viata regele Carol I. Este inmormantat, potrivit dorintelor sale testamentare, la Manastirea de la Curtea de Arges, ctitoria domnului Tarii Romanesti, Neagoe Basarab (1512-1521);
a—1919 - Se formeaza un guvern in frunte cu generalul Arthur Vaitoianu. Principala sa misiune
a constat in organizarea primelor alegeri parlamentare, pe baza votului universal din istoria Romaniei intregite;
a—1947 - Sedinta comuna a Birourilor Politice ale Partidului Social-Democrat si Partidului Comunist Roman, la care se hotaraste "grabirea infaptuirii unitatii politice, organizatorice si ideologice" a miscarii muncitoresti in cadrul partidului unic muncitoresc;
a—1952 - Decret privind modificarea Legii din 1950 pentru impartirea administrativ-economica a teritoriului Romaniei; reduce numarul regiunilor de la 28 la 18.

In lume
a—1590 - Papa Urban VII moare la 13 zile dupa ce a fost ales Papa; cel mai scurt pontificat din istorie;
a—1821 - Mexico isi castiga independenta fata de Spania.

Nascuti la 27 septembrie
a—1601 - Regele Ludovic al XIII-lea al Frantei (m. 1643);
a—1972 - Marie-Jeanne Ion, jurnalista.


Credinte populare, traditii, semnePerioada de 15 zile cuprinsa intre 29 septembrie si 14 octombrie, intre Mioi si Vinerea Mare, cand se astepta o incalzire trecatoare a timpului, este numita Vara lui Mioi. Intrucat atat la Mioi, cat si la Vinerea Mare se obisnuia sa se slobozeasca arietii (berbecii) in turmele de oi pentru reproducere, cele doua zile se mai numeau Nunta Oilor sau Napustitul Berbecilor. Toponimia, antroponomastica si, mai ales, expresiile "Fugi de parca vin tatarii", "Tatarii ard satul si baba se piaptana" etc. redau groaza sadita de atacurile neprevazute ale turcilor si tatarilor. Cand a inceput reprimarea rascoalei din anul 1907, autoritatile au speculat amintirea inca proaspata a taranilor despre jaful si cruzimile turcilor. Dupa ce au raspandit zvonul pe la conacele boieresti din Muntenia ca vin turcii, au fost adusi romani din Dobrogea imbracati turceste. Iata ce ne-a declarat un batran care in tinerete participase, fiind ostas, la reprimarea rasculatilor: "Purtam fes si mai spuneam cate un cuvant pe turceste. Nu am tras in rasculati. Boierii ne-au tinut pe mancare si bautura".
Profesor Ion Ghinoiu


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.