Zece la suta adolescente sufera de o boala cu transmitere sexuala care poate genera cancer. Tot mai multe tinere sub varsta de 16 ani sunt infectate cu virusul papiloma uman (HPV), ce dezvolta cancer de col uterin.  Agentia de Protectie a Sanat
Zece la suta adolescente sufera de o boala cu transmitere sexuala care poate genera cancer. Tot mai multe tinere sub varsta de 16 ani sunt infectate cu virusul papiloma uman (HPV), ce dezvolta cancer de col uterin. Agentia de Protectie a Sanatatii a avertizat ca in Marea Britanie riscul ca o tanara fie infectata cu HPV creste substantial dupa varsta de 14 ani. Pana la varsta de 18 ani, aproximativ 20 la suta dintre fete au contractat acest virus, in vreme ce procentul creste la 40 in cazul tinerelor pana la 24 de ani. HPV este vinovat de producerea celor mai multe dintre formele de cancer cervical, maladie care provoaca decesul a peste 1000 de femei de varsta mijlocie in fiecare an, in Marea Britanie. Un vaccin impotriva acestui virus este disponibil, dar trebuie facut inainte de pubertate pentru a fi eficient. Cercetatorii atrag atentia ca majoritatea infectiilor cu HPV nu prezinta simptome dar pot provoca negi genitali atat la femei cat si la barbati, dar si cancer cervical la femei. Rezultatele i-au determinat pe multi reprezentanti ai organizatiilor care militeaza pentru sanatate sa atraga atentia ca guvernul britanic ar trebui sa implementeze urgent programe de vaccinare pentru fete si baieti inainte ca acestia sa devina activi sexual, dar si programe de educatie si preventie pentru populatia tanara.

Romania este pe primul loc in Europa la mortalitatea cauzata de cancerul cervical

In Europa, aproximativ 33.500 de femei sunt diagnosticate si 15.000 de femei mor anual din cauza cancerului de col uterin, cate 40 in fiecare zi. Romania este pe primul loc in Europa in ceea ce priveste mortalitatea prin cancer de col uterin. Cancerul de col ucide cinci femei in fiecare zi.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.