Am putea spune ca stim rostul fiecarui condiment in bucatarie. Dar oare cunoastem originile fiecaruia in parte? Istoria ne arata care sunt cele mai "picante" descoperiri si prin ce se deosebeste ardeiul iute de celelalte ingrediente.

C
Am putea spune ca stim rostul fiecarui condiment in bucatarie. Dar oare cunoastem originile fiecaruia in parte? Istoria ne arata care sunt cele mai "picante" descoperiri si prin ce se deosebeste ardeiul iute de celelalte ingrediente.

Condimentele au fost apreciate in istoria omenirii inca de la inceputurile ei. Oamenii, in necunostiinta de cauza, inveleau carnea in frunzele tufisurilor, descoperind din greseala ca accentuau gustul mancarii. Daca la inceput condimentarea era folosita pentru a masca anumite mirosuri neplacute, astazi, ea se foloseste pentru a oferi un plus de aroma si savoare preparatelor. Un condiment care se remarca prin gustul usor intepator si care este folosit in diferite preparate este ardeiul iute.


VARIETATI CULINARE. Originar din America Centrala si de Sud, ardeiul iute a fost raspandit in lume de marinarii spanioli si portughezi, fiind intalnit astazi sub diferite denumiri. In multe limbi europene si orientale, numele ardeiului iute (chile) deriva din denumirea piperului negru. De exemplu, termenul arab "fulful", care insemna la inceput doar piper, este utilizat astazi pentru a numi atat piperul, cat si ardeiul iute, ceea ce repezinta o sursa nesfarsita de incurcaturi culinare. In Japonia, ardeiul iute - "togarashi" - nu este folosit aproape deloc in timpul gatirii mancarurilor, dar este adus la masa, alaturi de sare si piper, pentru a fi adaugat in sosuri sau paste. Originea cuvantului "paprika" provine de la cuvantul maghiar (sau sarb, dupa unele surse) "papos", fiind asemanat multa vreme cu piperul negru datorita efectelor sale asemanatoare.


GUST IN MANCARE. Multe tari europene nu utilizeaza ardeii iuti in prepararea mancarurilor traditionale. Insa in zona mediteraneana si in Polonia acestia sunt foarte populari. Un exemplu in acest sens este considerat "pipirinni", o varietate portugheza de ardei, comercializata aproape exclusiv sub forma de muraturi. Cateva tehnici de gatit, cum ar fi metoda chinezeasca de a praji ardeii in grasime fierbinte pana devin maronii, pot fi utilizate doar in cazul ardeilor uscati. Uleiul fierbinte absoarbe rapid iuteala, fapt pentru care mancarea poate prinde un gust neechilibrat, fiind o variatie intre gusturile dulci si acre.  


CondimenteSe spune ca navigatorul portughez Vasco da Gama a pornit in lumea larga nu pentru a descoperi Lumea Noua, ci pentru a le relata investitorilor despre noile condimente. Prima lui fraza, cand a ajuns in India: "Cautam crestini si condimente", este semnificativa in acest caz. Desi nu a descoperit India, asa cum se astepta, acesta a adus cu el alte condimente cu care suntem obisnuiti in zilele noastre, in special ardeiul rosu.


Salata de ardeiIngrediente: 1/2 kg ardei iuti, un kg ardei grasi, un kg gogosari, un kg ardei capia, 3 kg ceapa, 2 l de otet, un kg zahar, sare dupa gust.
Preparare: Se spala bine toate ingredientele, se curata de seminte si se taie fidelute. Se pun intr-un vas incapator si se amesteca. Se dizolva zaharul si sarea in otet si se toarna peste zarzavatul taiat. Se pun la borcan si se acopera cu otetul din vas. Se lasa la rece. Se consuma la ciorbe si mancaruri satioase.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.